Fonet

LISTA PRIŠTINE ZA TAKSE:Suspenzija 120 dana, a dotad...

Autor:

Predsednik Skupštine samoproglašnog Kosova, Kadri Veselji, uputio je koalicionim partnerima i američkom ambasadoru u Prištini plan za rešenje pitanja taksi na robu iz Srbije i BiH.

8
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Veselji je predložio je da se takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercogovine suspenduju na 120 dana, kao i niz mera koje bi ove dve države u tom periodu trebalo da preduzmu, kako se posle 120 dana ne bi suočile sa još težim merama, objavio je večeras Klan Kosova.

Kako se navodi, Veselji je protekle sedmice svoj pisani predlog predao liderima vladajuće koalicije sa predlogom da se takse suspenduju na 120 dana, kako bi se sačuvali interesi Kosova i partnerstvo za Sjedinjenim Američkim Državama.

Uslovi i zta "međunarodnu scenu"

Traži se takođe da, "u duhu procesa normalizacije odnosa između dve suverene države, Srbija okonča napore da ometa ili šteti poziciji Kosova na međunarodnoj sceni". U roku od 120 dana Srbija bi trebalo da sprovede i sporazum o revitalizaciji mosta na Ibru u Mitrovici i time obezbedi slobodu kretanja ljudi i robe u oba dela grada. Posebno se ističe obaveza ostvarivanja sporazuma o energetici koji je postignut u Briselu.

Ovaj dokumenet od devet strana, u koji je Klan Kosova imao uvid, predat je američkom ambasadoru na Kosovu na sastanku 23. januara kojem je prisustvovao i premijer Ramuš Haradinaj.

U dokumentu se predviđa da privremena suspenzija takse na proizvode iz Srbije i BiH počne da se primenjuje od 1. februara ove godine.

Tokom perioda suspenzije Srbija bi trebalo da sprovede obaveze iz CEFTE i sporazuma koji su postignuti u procesu, kojim posreduje EU.

"U roku od 120 dana privremene suspenzije se zahteva da Srbija promeni svoj neprijateljski stav i da u okviru obezbeđivanja dobrosusedskih odnosa obezbedi ostvarivanje sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima u okviru IBM procesa i da pokaže saradnju u razmeni informacija koje bi olakšale trgovinu između dve zemlje", piše u dokumentu.

Drugi zahtev je da Srbija prizna sva dokumenta o robi, licenci, pečatima i dokumentaciji koju izdaju vlasti Republike Kosovo, da prizna bar kodove i banderole Republike Kosovo.

Traži se i da carina Srbije jednom i za svagda onemogući korišćenje pečata paralelnih institucija Srbije na Kosovu, kao i priznanje registarskih tablica Kosova i putnih dokumenata koje izdaju institucije Republike Kosovo.

I prema Bosni i Hercegovini se predlažu slične mere.

U periodu kada se ostvari suspenzija taksi carinske i ruge službe na Kosovu će biti ovlašćene da preduzmu mere u skladu sa kosovskim zakonima i najboljim međunarodnim normama kada su u pitanju robe iz Srbije i BiH.

Haradinaj: Takse usmerene protiv Rusije i Srbije

To podrazumeva da se roba koja se uvozi ili reizvozi prema Kosovu treba da bude praćena kosovskim dokumentima, kao i da se na njma navodi ustavno ime "Republika Kosovo".

Na Kosovo će se dozvoliti ulazak samo onih roba koja u svojim etiketama imaju ime proizvođača, uvoznika, distributera, adresu i ime grada, države i države prijema prema ustavnom imenu Kosova.

Tiha pretnja Prištini: "Takse nisu u interesu SAD"

To treba da bude poštovano i u izvoznim izjavama za robu koja kao zadnju destinaciju ima Kosovo.

Neće se dozvoliti uvoz na Kosovo ni jedne robe koja je praćena uvredljivim, provokativnim i antiustavnim nazivom za Republiku Kosovo, neki su od zahteva koje je predložio Kadri Veselji, a objavio Klan Kosova.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti