MONDO/Tanjug

Irinej javno: SPC ne priznaje novu Ukrajinsku crkvu

Autor:

Srpska pravoslavna crkva neće priznati novu crkvu stvorenu u Ukrajini, izjavio je za televiziju Rusija 1 poglavar SPC patrijarh Irinej.

6
A- A A+
vartolomej,poročenko,ukrajinska crkva Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis

"Oni su poslali (poziv), ali smo mi odgovorili da ne želimo da prisustvujemo. Nećemo ih priznavati", odgovorio je Irinej na pitanje da li je dobio od Epifanija poziv da prisustvuje ustoličenju partijarha, prenosi Sputnjik.

Ukrajinska crkva je od danas samostalna

Ustoličenje poglavara nove Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolita Epifanija održano je danas u Crkvi Svete Sofije u Ukrajini, a ceremoniji su prisustvovali najviši ukrajinski zvaničnici među kojima predsednik Petro Porošenko, članovi vlade, kao i Julija Timošenko, kandidat za predsednika.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici drugih verskih organizacija u Ukrajini, među kojima i poglavar ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk i predstavnik Carigradske pravoslavne crkve mitropolit galijski Emanuil.

Početkom januara, vaseljenski patrijarh Vartolomej je ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu, predao tomos - dekret o autokefalnosti kojim se Pravoslavnoj crkvi Ukrajine vratio nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu, koju je izgubila 1868. godine kada je ista Vaseljenske patrijaršija dala na (privremeno) upravljanje Moskovskoj partrijaršiji.

Povezano

Sve vesti