MONDO/Beta

Virusne infekcije "oborile" Prokupčane

Autor:

Veliki broj pacijenata iz Prokuplja i okoline tokom proteklog vikenda zatražio je lekarsku pomoć Hitne službe prokupačkog Doma zdravlja, rekli su agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Virusne infekcije "oborile" Prokupčane Foto: Guliver/Getty Images/vladans

Prema rečima lekara, pacijenti su se najčešće obraćali Hitnoj zbog jako visoke telesne temperature i komplikacija uzrokovanih bakterijskim i virusnim respiratornim infekcijama.

"Tokom tri dana našoj službi za pomoć se obratilo ukupno 246 pacijenata od kojih 120 njih nije moglo da dođe i bude ambulantno pregledano, već je naša lekarska ekipa morala da ih pregleda u kućnim uslovima, kazali su u Hitnoj službi u Prokuplju.

"Tako je hitnu lekarsku pomoć najviše njih zatražilo juče, ukupno 91 Prokupčanin, dok je 68 pacijenata pregledano ambulantno i upućeno na dalje lečenje, istakli su u Hitnoj.

Oni su još rekli da je većini obolelih, pomoć u snižavanju jako visoke telesne temperature, ukazana ambulantno.

Epidemiolog Doma zdravlja u Prokuplju Aleksandar Cvetanović kaže da je virus gripa na području Prokuplja prisutan u istoj meri kao i u ostalim gradovima u Srbiji i regionu.

Prema njegovim rečima, na tom području izdvojeni su virusi grupe A (H1 N1) i (H3 N2) kao i virus grupe B od kojih su oboleli neki stanovnici tog grada, ali u broju koji za sada ne prestavlja "ništa neuobičajno i dramatično".

"To su virusi koje sadrže i vakcine protiv gripa, pa se može reći da su oni očekivani i da nas nije iznenadila pojava nekog novog nepoznatog virusa sa kojim se do sada nismo izborili. U Prokuplju beležimo povećani broj obolelih od gripa ali u broju koji nije alarmantan", rekao je Cvetanović i dodao da je najveći broj obolelih među decom svih uzrasta, a i mlađim radno aktivnim ljudima do 45 godina.

On je rekao da očekuje da će se grip smiriti, a broj obolelih pasti za vreme zimskog raspusta, s obzirom da je naveći broj obolelih među decom školskog uzrasta.

Prema Cvetanovićevim rečima, kod izlečenja od gripa najvažniju ulogu ima ponašanje obolelog, pa se pacijentima preporučuje obavezno mirovanje, obaranje temperature koja može da se kreće od 39 do 41 stepen i što veći unos vitamina C.

"Ako temperatura ne pada ni posle dva dana, a pacijent se oseća malaksalo i iscrpljeno, treba se javiti lekaru koji će propisati lek ili ga uputiti na dalje ispitivanje", zaključuje epidemiolog Aleksandar Cvetanović.

U Nišu 25 ljudi hospitalizovano zbog gripa

Niš: Dvoje umrlih od gripa, petoro na aparatima

Povezano

Sve vesti