U mnogim slučajevima, postoje velike šanse za izlečenje, ukoliko se rak otkrije na vreme i leči se adekvatno. Svetska zdravstvena organizacija kaže da se između 30 i 50 odsto slučajeva obolevanja od raka može izbeći, ako se izbegavaju faktori rizika i preduzmu se mere prevencije.
Danas, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka, sjajna je prilika da se podigne svest o tome šta svako može da uradi kako bi se zaštitio od opake bolesti.
Rak se povezuje sa brojnim faktorima rizika, poput gojaznosti, naglih promena kilaže, lošom ishranom, stresom i manjkom fizičke aktivnosti, između ostalog. Zdravom ishranom mogu da se smanje šanse obolevanja od raka, a evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbegavate.
Gotova hrana
Neće vam ništa biti ako ponekad jedete gotovu hranu, ali ne bi trebalo stalno tako da se hranite jer ove namirnice sadrže malo antioksidanata. Sa druge strane, antioksidanti se nalaze u svežem voću i povrću, a pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, smanjuju i oksidativni stres i sprečavaju oštećenja ćelija.
Naučnici još uvek pokušavaju da utvrde koliko antioksidanata treba uneti da bi se sprečio nastanak raka. U međuvremenu, kao generalna preporuka navode se tri do četiri porcije voća dnevno i pet do šest porcija povrća dnevno.
Hrana spremljena na već korišćenom ulju
Namirnice spremljene na iznova korišćenom ili podgrevanom ulju bogate su slobodnim radikalima, i trebalo bi to potpuno da eliminišete iz svoje ishrane. Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres koji nanosi štetu na ćelijskom i molekularnom nivou.
Crveno meso
Brojne studije su potvrdile da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od raka. Hem gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu proizvodi komponente koje oštećuju ćelije i uzrokuju rak. Takođe, obrađeno meso sadrži nitrate koji se takođe povezuju sa nekim vrstama raka.
Loši ugljeni hidrati
Hrana koja ima visok glikemijski indeks povezuje se sa povećanim rizikom obolevanja od raka. Zato je najbolje da izbegavate belo brašno, voćne sokove (koji nisu domaći), gazirane napitke... Birajte namirnice koje imaju nizak do srednji glikemijski indeks.
Kisela pH
Nekoliko studija je pokazalo da kisela pH povećava rizik od raka. Održavanje alkalne pH u telu se postiže konzumiranjem voća i povrća, a eliminacijom mesa i mlečnih proizvoda.
Na kraju, jasno je da pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, ali i zdrav životni stil koji podrazumeva nekonzumiranje alkohola i cigara, smanjuju rizik od raka. Važno je i da naučite kako da se izborite sa stresom, ali i da redovno idete na preventivne preglede.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!