MONDO/Tanjug

"Srbija neće dozvoliti otimanje Trepče"

Autor:

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija neće dopustiti otimanje njene imovine, što, kako tvrdi, upravo odlukama pokušava prištinska vlast.

6
A- A A+
kosovo priština gnjilane Foto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija)

"Nema nikakve sumnje da je Srbija većinski vlasnik Trepče i to je činjenica koju moraju da uvažavaju svi u svetu, tako da bilo kakvi razgovori o Trepči ne mogu da budu vođeni bez učešća Vlade Srbije. Pitanje imovine Srbija je pokrenula na početku dijaloga sa Prištinom, predsednik Vučić je lično tu temu više puta stavljao na sto, ali razgovori o Trepči su stalno odlagani", kazao je u pisanoj izjavi za medije ministar Antić.

Srpska lista o Trepči: Mrtvo slovo na papiru!

On je istakao da to što se u Prištini ponovo odlučuje o nezakonitom otimanju Trepče, neće imati nikakve trajne posledice.

Srbija će, dodao je, nastaviti da insistira da se kroz dijalog razgovara o imovini, pri čemu je pitanje Trepče za nas jedno od najvažnijih.

"Trepču otimaju, svi ćute"

"Kao i do sada, Srbija će brinuti o Srbima koji rade u Trepči, kao i o poslovanju i razvoju te kompanije. Svaki razgovor o Trepči, a oni će morati da budu pokrenuti, dočekujemo spokojno, uvereni u snagu naših argumenata, a to je pre svega nepobitno većinsko vlasništvo u Trepči", poručio je ministar.

Kosovska skupština izglasala je juče u ranim jutarnjim satima statut rudarskog kombinata "Trepče".

Statutom Trepče predviđa se registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim još 2016. godine, a na koji je Vlada Srbije donela "odluku" da je nevažeći.

Zakon o "Trepči" predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, čime je kosovska vlada postala vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala novog preduzeća Trepča a.d.

Povezano

Sve vesti