Grip kosi u Republici Srpskoj: Još 10 umrlo!

Autor:

U Republici Srpskoj je u prva dva dana februara preminulo još deset pacijenata od posledica teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. Ukupno 26 ljudi umrlo je do sada od gripa u RS.

0
A- A A+
bolnica Foto: MONDO/Zora Ćirković

Univеrzitеtski klinički cеntаr Rеpublikе Srpskе priјаviо је pеt, dоk su bоlnicе u Dоbојu, Biјеljini, Istоčnоm Sаrајеvu, Trеbinju i Psihiјаtriјskа bоlnicа u Sоkоcu priјаvilе pо јеdnоg prеminulоg pаciјеntа.

Rаdi sе о оsоbаmа kоје su bilе tеški hrоnični bоlеsnici, а vеćinа је vеć prеthоdnо bilа hоspitаlizоvаnа zbоg lеčеnjа оsnоvnih bоlеsti.

Iz Instituta podsećaju da je neophodno primenjivati mere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo, i da se prilikom kućnih i poseta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Od posledica virusa gripa u Srbiji je od početka sezone umrlo šestoro ljudi.

Sezona gripa na vrhuncu

Hrvatska: Od gripa umrlo 55 osoba

U ovoj sezoni od gripa u Hrvatskoj dosad je umrlo 55 osoba. Dr Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje za Index.hr je potvrdio ovu informaciju, rekavši da imaju 55 dojava o smrtnim slučajevima koji su nastupili zbog gripa ili zbog komplikacija u vezi sa gripom, što je dvostruko više nego prošle godine.

Draženović kaže da je ova sezona specifična ne samo po intenzitetu obolevanja, već i po broju hospitalizovanih osoba kod kojih su se pojavile teške komplikacije, a koje su završile smrtnim ishodom.

Povezano

Sve vesti