MONDO/Beta,MONDO/Fonet

U Pirotu epidemija gripa, a kako je u Nišu?

Pirot je prvi grad u Srbiji u kojem je proglašena epidemija gripa, a samo u prošloj sedmici prijavljeno je 905 slučajeva, potvrdila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) Radmila Zec iz Zavoda za javno zdravlje.

U Pirotu epidemija gripa, a kako je u Nišu? Foto: Guliver/Getty Images/vadimguzhva

U Pirotskom okrugu najviše je obolelih u Pirotu i Beloj Palanci, a procene su da je u odnosu na broj prijavljenih slučajeva gripa bar tri puta više zaraženih.

Najčešće je reč virusu AH1, u manjem broju slučajeva uzrok zaraze je virus tipa AH2, a najviše obolelih je starosti između 30 i 64 godine i između 15 i 29 godina, rekla je Radmila Zec.

U Pirotskom okrugu je 29. januara prijavljena epidemija, ali do sada nije bila proglašena. 

Prijavljena epidemija gripa u Pirotskom okrugu

Prema  podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je od gripa do sada obolelo oko 68.000 ljudi, a šestoro je preminulo. U regionu je najviše smrtnih slučajeva u Hrvatskoj - 55, dok je u BiH grip odneo 22 žrtve.

Kakva je situacija u Nišu

U Nišu epidemija gripa još nije proglašena, a u niškom Institutu za javno zdravlje rečeno je agenciji Beta da to nije učinjeno jer nije premašen epidemiološki prag obolelih.

"Na području Nišavskog i Topličkog okruga do sada je prijavljeno 126 obolelih od gripa što je mali broj u odnosu na ukupno stanovništvo", izjavila je šefica Odseka za respiratorne zarazne bolesti Marina Kostić.

Ona je kazala da se uskoro očekuju novi podaci o broju obolelih i dodala da su prijave koje su proteklih dana stizale, pokazale da broj obolelih na području Nišavskog okruga raste, dok na području Topličkog okruga opada.

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja Danijela Cvetković izjavila je da ta zdravstvena ustanova ove i prošle nedelje, u odnosu na prethodne sedmice, beleži duplo veći broj obolelih od gripa i virusnih infekcija sličnih toj bolesti.

"Broj pregleda po lekaru povećan je za četvrtinu, sa uobičajenih 36 na 42 do 45, upravo zbog gripa i sličnih virusnih infekcija. Oko 20 odsto pacijenata zatraži pomoć zbog tih bolesti", kazala je Danijela Cvetković. ;

Po njenim rečima, najveći broj obolelih ima između 30 i 64 godine, dok je starijih od 65 godina manje jer je među njima i najviše vakcinisanih protiv gripa.

"Ima komplikacija osnovne bolesti, ali retko je to upala pluća. Uglavnom su komplikacije sinuzit i trahitis", izjavila je načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u niškom Domu zdravlja.

Povezano

Sve vesti