Još jedan razlog da se pokrenete (VIDEO)

Autor:

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da vežbate, ali možda vas baš ovaj ubedi da počnete...

Još jedan razlog da se pokrenete (VIDEO) Foto: Guliver/Getty Images/thomasandreas

Mnoga istraživanja su pokazala da vežbanje dobro utiče na mentalno zdravlje, a posebno kod starijih ljudi. Ali, nova istraživanja pokazuju i da redovne aerobne vežbe sjajno utiču i na mozak mladih ljudi, pomažući im da misle jasnije.

Drugim rečima, kada vas se čini da ste malo "zablokirali", možda je najlakši način da razbistrite misli da jednostavno ustanete i odete u šetnju.

U studiji su učestvovali ljudi starosti od 20 do 67 godina, koji ne vežbaju redovno. Podeljeni su u dve grupe, od kojih su se jedni samo istezali, a drugi radili aerobne vežbe. Ispostavilo se da su sposobnosti jasnog razmišljanja dvostruko poboljšane kod druge grupe, koja je radila aerobne vežbe, u odnosu na grupu koja se samo istezala. Grupa koja je radila aerobne vežbe bolje je uradila testove koji se tiču pamćenja, i prema tim testovima se ispostavilo da je njihov mozak 10 do 20 godina mlađi u odnosu na njihove godine.

Iako vežbanje nije baš tajni eliksir mladosti, ova studija je dokaz da je svakako dobro za vas.

Autor studije dr Jakov Stern ističe da su ovom studijom utvrdili da vežbanje ima uticaj i na debljinu spoljašnjeg sloja mozga, koji ima direktne veze sa inteligencijom.

Inače, ovaj spoljašnji sloj se vremenom istanjuje, a redovnim aerobnim vežbama možete da održite njegovu debljinu. I ako sad mislite da ste previše mladi da biste razmišljali o istanjivanju spoljašnjeg dela mozga, naučnici kažu da taj deo počinje da se istanjuje već od šeste godine života.

Dakle, svakako nije rano da počnete redovno da radite aerobne vežbe kako biste sačuvali svoje mentalno zdravlje i mozak. Pod aerobnim vežbama se misli manje-više na bilo šta što ubrzava rad srca – brzo hodanje, vožnja bicikla, trčanje, plesanje...

Pokrenite se i budite fizički aktivni – biće vam zahvalni i telo i mozak...

BONUS VIDEO

Izvor: MONDO

Tagovi:

Povezano

Sve vesti