mondo.rs

I OVO može da bude uzrok depresije

Autor:

Naučnici su utvrdili da ljudi kojima nedostaju dve vrste bakterija u sistemu za varenje imaju veće šanse da obole od depresije.

I OVO može da bude uzrok depresije Foto: Guliver/Getty Images/max-kegfire

Dve vrste bakterija u organima sistema za varenje utiču na mentalno zdravlje i mogu izazvati depresiju, saopštili su naučnici iz Belgije.

Ti podaci rezultat su najveće studije sprovedene do sada, u kojoj je učestvovalo 1.036 ljudi. Naučnici su prikupljali informacije o njihovom mentalnom stanju, i paralelno analizirali njihove biološke uzorke.

Naučnici su analizirali više od 500 vrsta bakterija, tražeći one koje proizvode neuroaktivne supstance, koje utiču na funkcije mozga. Utvrđeno je da se dve vrste bakterija nalaze u primetno manjoj količini u organizmima onih koji boluju od depresije, čak i ukoliko uzimaju redovno prepisane antidepresive.

"Svesni smo toga da će ova teorija zaintrigirati javnost, ali smatramo da postoji utvrđena veza između bakterija u organima za varenje i depresije. Dosadašnja istraživanja na ovu temu sprovođena su nad miševima, ili manjem broju ljudi, ali je ovo prva studija u kojoj je učestvovao ovoliki broj ispitanika," navodi Džeron Res sa katedre za mikrobiologiju Univerziteta u Luvenu.

Res ističe da je ideja ove studije utvrđivanje odgovora na pitanje - da li ćemo depresiju u budućnosti moći da lečimo koktelima bakterija koje se nalaze u ljudskom organizmu, umesto tradicionalnim antidepresivima.

Naučnici iz Belgije podvlače da je veza između digestivnog trakta i mozga još uvek neistražena, ali se nadaju da je njihovo istraživanje prvi korak na putu boljeg razumevanja te veze.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.