Tanjug

Afričke kuge nema kod nas, ali budno motrimo

Autor:

Na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja, ali su ipak na snazi preventivne mere, kažu iz Ministartva poljoprivrde.

1
A- A A+
svinja, krmača, svinjsko meso, meso, trovanje Foto: Mondo/Goran Sivački

"Za sada nismo ugroženi, ali postoji opasnost jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti ove vrste živoitinja. Afrička kuga je najbliže registrovana 30 kilometara unutar granice Rumunije, na teritoriji te zemlje. Oni imaju problem već godinu dana i tamo ima više žarišta", izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nema vakcine

Kako se navodi, naredba je doneta zbog pogoršanja epizootiološke situacije u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji. Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima. Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina, a u slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mere uništavanja životinja na zaraženom području.

U izjavi za TV Prva ministar je naveo da se preduzimaju sve preventivne mere, među kojima je sprečavanje prodora mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet.

"Najveći problem je to što su divlje svinje prenosioci pa se radi preventiva sa lovačkim udruženjima, kao i Upravom za šume", naveo je Nedimović.

On je dodao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu na osnovu koje se obavlja distribucija, uvoz mesa iz zemalja u kojima ima zaraze, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja (AKS) u Srbiju.

Prema naredbi, uvozna dozvola može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja što se utvrđuje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Naredbom se zabranjuje slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, a za svaki konkretan slučaj izdaje se uvozna dozvola.

Afrička kuga: Da li ima opasnosti za ljude?

Takođe, određena su dva područja - područje umerenog rizika i područje visokog rizika i donete mere koje se sprovode na tim teritorijama.

Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde prvog slučaja te zarazne bolesti i aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

Povezano

Sve vesti