Ministarstvo traži: Svi mali Hrvati da idu u Jasenovac

Autor:

Od sledeće školske godine svi đaci u Hrvatskoj bi trebalo da imaju lekcije iz građanskog obrazovanja, u okviru kojeg Ministarstvo nauke i obrazovanja preporučuje školske posete ustaškom logoru Jasenovac.

8
A- A A+
Jasenovac Foto: MONDO/Predrag Jelenić Jasenovac

Ministarstvo će svim školama preporučiti da organizuju posete Memorijalnom cenru Jesanovac, rečeno je za BalkanInsight.

"To je preporuka a škole će odlučiti, u dogovoru s roditeljima, da li će tu posetu staviti u školski kurikulum kao nastavu van škole", rečeno je iz Ministarstva.

Prošle godine od 909 osnovnih škola u Hrvatskoj samo njih sedam je organizovalo ekskurziju đaka u Jasenovac, a od 401 srednje škole i gimnazije takvu aktivnost su imali đaci u devet škola.

Zagreb "okićen" imenima mrtve dece iz Jasenovca

Prema podacima Memorijalnog centra Jasenovac, ustaški režim u tzv Nezavisnoj državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu ubio je više od 83.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašističkih boraca u logoru između 1941. and 1945. godine.

Revizionističke struje koje su jake u današnjoj Hrvatskoj naveliko umanjuju taj broj, dok sa druge strane srpski ultranacionalisti ali i neki strani istraživači taj broj udesetostručuju, praktično ga izjednačujući da zvaničnim totalnim brojem ratnih žrtava u Jugoslaviji.

"Imperija smrti": Zastrašujući podaci o Jasenovcu

Građansko obrazovanje je do sada bio opcioni vannastavni školski predmet u Hrvatskoj, ali od sledeće školske godine postaje obavezan.

U trendu istorijskog revizionizma i ublažavanja zločina ustaškog režima u Hrvatskoj, đaci u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj imaju zagarantovanu samo jednu lekciju godišnje o tome šta se desilo pod vlašću ustaša u periodu 1941-45.

Fotografije ne lažu: Jasenovac je LOGOR SMRTI!

Zbog toga ne treba da čude rezultati istraživanja javnosti poput onog NVO GOOD initiative iz 2015, u kome 48 odsto đaka završnih godina srednjih škola nije sigurno da li je ustaška NDH bila fašistička tvorevina, a čak 22 odsto je sigurno da nije.

Povezano

Sve vesti