Kako da budete bliskiji sa partnerom

Autor:

Čak i ako ste vrlo bliski, uvek postoje načini da budete još bliži i prisniji sa partnerom.

Kako da budete bliskiji sa partnerom Foto: Guliver/Getty images, teksomolika

"Da biste ostali povezani i bliski, u to morate da uložite energiju i to učinite svojim prioritetom", kaže terapeut dr Dejna Ejvi. "Ne možete da očekujete intenzivnu povezanost sa nekim tokom godina, ako u to ne uložite trud".

Srećom, postoje neki prilično jednostavni načini da podubite bliskost između vas.

Družite se sa drugim parovima

Ako želite da budete bliskiji sa partnerom, možda nije loše da izađete na dupli sastanak.

"Studije pokazuju da vreme koje provodite sa drugim parovima može da zbliži vas dvoje", kaže stručnjak za veze Ejmi Nort.

Nortova ističe da partneri koji imaju dublje razgovore sa drugim parovima, umesto onih "malih" o vremenu i slično, imaju bliskiji odnos.

Dakle, družite se i potrudite se da imate iskren i otvoren razgovor sa drugim parovima.

Radite nešto novo i uzbudljivo

Još jedan dobar način da se povežete sa partnerom je da radite nešto zajedno, kao par, posebno ako je to nešto uzbudljivo ili je nekakav izazov.

Istraživanja pokazuju da parovi koji zajedno rade neke nove stvari, imaju kvalitetniju vezu, kaže Nortova.

Upustite se u novu zajedničku avanturu.

Postavite zajedničke ciljeve

Da biste bili bliskiji, postavite zajedničke ciljeve i trudite se da ih zajedno ostvarujete.

"Čak i ako vaši snovi uključuju individualna postignuća, mogu da vas zbliže kada ste podrška jedno drugom i pomažete jedno drugom", kaže terapeut za parove Sara Epstajn.

Ona savetuje da međusobno podelite snove, da iskreno razgovarate o tome, i trudite se da ih ostvarite.

Kreirajte svoje rituale zajedno

Osim toga, "parovi mogu da stvore bliskiji odnos kreirajući zajedničke rituale, poput toga da zajednički rade kućne poslove, izdvajaju vreme za razgovor ili da imaju neki drugi, specijalni ritual", smatra psihoterapeut Širin Pejkar.

Ako već nemate neke zajedničke rituale, potrudite se da ih stvorite jer će vam pomoći da uspostavite bliskiju i prisniju vezu, ali i nešto čemu ćete da se radujete svakog dana.

Naučite da slušate

Možda je jedna od najboljih stvari koju možete da uradite da naučite da zaista slušate partnera.

"Slušajte, otvoreno i bez potrebe da defanzivno reagujete kada je partner zbog nečega uznemiren, a zatim ocenite kako to jača vezu između vas i partnera", savetuje Epstajn.

Pomaže da imate ovakve vrste razgovora bez cilja da nešto "popravite", umesto toga, pitajte partnera kako možete da pomognete.

"Kada možete da uradite to, budite tu za partnera, slušajte, pitajte šta mu/joj treba.. pošaljite poruku da ste u svemu zajedno“, savetuje Epstajn.

Uživajte u seksu

Ukoliko ste i kada ste oboje raspoloženi, izdvojte vreme da budete intimni, uključujući i to da uživate u seksu – možda je baš to ono što vašoj vezi treba.

"Seks je moćan izvor povezanosti", kaže Nortova. "Zbližava parove na način na koji neke druge stvari ne mogu". To je, dodaje ona, i dokazano u studiji, kada se ispostavilo da seks povećava zadovoljstvo partnera vezom.

Grlite se

Studije pokazuju da zagrljaj koji traje samo šest sekundi može da vas zbliži.

"Zagrljaj koji traje najmanje šest sekundi je dovoljan da podstakne oslobađanje hormona oksitocina u mogzu", objašnjava dr Ejvi. Ovaj hormon je inače važan jer pomaže u stvaranju bliskosti između partnera.

Držite se za ruke

Seks i grljenje nisu jedini način da budete bliskiji sa partnerom.

"Dodir, generalno, doprinosi stvaranju bliske veze između partnera", ističe dr Ejvi. "Studije pokazuju da se mozak aktivira usled dodira, a time se komuniciraju i brojne pozitivne emocije".

Dakle, i seks i grljenje su odlični za bliskost, ali i držanje za ruku, ljubljenje, dodiri...

Kontakt očima

Možda će vam na početku to biti malo čudno, ali ako se malo potrudite i napravite svestan napor da gledate jedno drugo u oči, videćete da to ima razne dobre efekte.

"Istraživanja pokazuju da ljudi smatraju da su drugi iskreni kada se uspostavi kontakt očima, a iskrenost je jako važna za stvaranje osećaja bliskosti među partnerima", kaže Ejvi.

Potrudite se, preduzmite neki od ovih malih koraka, i videćete koliko će više biti bliskosti između vas i partnera.

Povezano

Sve vesti