Istraživanje: Pešaci i biciklisti, koliko ste vidljivi

Autor:

U zimskim uslovima, vozač može primetiti objekat tek kad mu priđe na samo 20 metara udaljenosti

11
A- A A+

reflektivni prsluk Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/tepic

Vidljivost puta se značajno smanjuje noću, kao i u sumrak i svitanje. Vozač u automobilu sa oborenim svetlima ne vidi predmete koji su udaljeniji više od 100-150 metara od vozila.

A ako ide brzinom od 100 km/h, njemu treba oko 100 metara da bi se zaustavio.

Ako ovde dodamo i nepovoljne uslove za vožnju, kao  što su magla, kiša ili sneg, situacija se dodatno komplikuje, pa vozačima pešaci postaju vidljivi na samo tridesetak metara udaljenosti.

Istraživanja su pokazala da vozači pri nepovoljnim vremenskim uslovima vide pešaka tek na 38 metara, a u tamnijoj odeći na samo 22 metra.

Odeća flouroscentnih boja povećava vidljivost, ali nedovoljno pa je rešenje nošenje svetloodbojnih prsluka, odnosno jakni sa ovim elementima.

Isto važi i za bicikliste, s tim da je preporuka da oni treba da oni uvek treba da nose svetloodbojne prsluke s velikim reflektujućim površinama, kao i da imaju prednje i zadnje svetlo na biciklu, kako bi bili što vidljiviji ostalim učesnicima u saobraćaju.

Bitno je da se površine koje odbijaju svetlost nalaze na odeći i napred i pozadi.

Na ovaj način se može smanjiti veliki broj saobraćajnih nezgoda.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti