"Zelene brigade" čiste Srbiju, hoćete li i vi?

Autor:

Zelena stranka oformila je Zelene brigade koje počinju akcije stalnog čišćenja javnih površina. Prva akcija u Novom Sadu u nedelju, 10. februara ispred MZ Narodni heroji, na uglu ulica Branimira Ćosića i Majevičke. Pridružite se!

28
A- A A+
đubre, zagađenje, životna sredina, otpad, đubrište, plastična kesa Foto: Mondo/ Goran Sivački

"Ne moraš voleti politiku. Voli svoj kraj. Učini nešto za svoju zajednicu".

Ovo je slogan pod kojim "Zelene brigade", koje je oformila Zelena stranka, kreće u uređenje javnih površina. Najavljeno je da će akcije biti stalne i da će ove brigade čistiti dečija igrališta, parkove, zelene površine između zgrada i drugih javnih površina, koje su zatrpane opušcima, čepovima, flašama, kesama i drugim smećem.

Akcija počinje kod novosadskog porodilišta Betanija u kojem se godišnje rodi blizu 7.000 beba, a nastavlja se u Beogradu i ostalim gradovima i naseljima u Srbiji, i trajaće cele godine.

Tokom akcije Zelene brigade će sakupljati i uklanjati otpad sa zajedničkih prostora u gradskim kvartovima i naseljenim mestima.

"Ambijent čini čoveka. Parkovi, igrališta i ulice su lice jednog grada. Njegove najpozitivnije tačke. Izvori dobre energije. Zdravlja i sreće. Danas su sve slobodne površine namenjene relaksaciji zatrpane najrazličitjim đubretom. Od špriceva i igli, preko kesa i flaša, do pikavaca. Najdrastičniji primer su dečja igrališta koja su pretvorena u javnu pepeljaru. Oaze dečije radosti svakodnevno se zatrpavaju pikavcima, limenkama, flašama, kesama, paklicama, kutijama, čepovima od piva, i drugom ambalažom. Na taj način se ugrožava zdravlje dece koja se igraju u pesku, kao i zdravlje ostalih građana. Takođe, razbacano đubre negativno utiče na razvoj turizma, jer šalje lošu sliku o našim gradovima, ali i kompletnom društvu", ističe se u saopštenju Zelene stranke.

Ova stranka ukazuje da se svi mi ophodimo loše prema prirodi i da najorganizovanije komunalne službe ne mogu da očiste sve površine koje koriste građani, ako se ne vodi računa o zajedničkoj higijeni i ako smeće baca ko gde stigne!

"Zato je neophodno da dosadašnji neodgovorni odnos svih nas prema zajedničkim zelenim površinama i urbanim celinama za zajedničke aktivnosti, zamenimo odgovornim pristupom, tako što ćemo očistiti smeće koje zatrpava naše gradove. Ovo je prilika svakome od nas da pomogne svojoj zajednici. Cilj nam je da formiramo volontersku organizaciju, da okupimo građane koji ne žele da se bave politikom, ali žele da učine nešto konkretno za dobrobit svoje zajednice", kaže predsednik Zelene stranke Goran Čabradi.

Povezano

Sve vesti