mondo.rs,Beta

Rusi oštro kritikovali Haradinaja i EU

Autor:

Rusija je danas kritikovala kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvođenja taksi za srpsku robu, kao i mlak stav Evropske unije.

2
A- A A+
rusija srbija zastave Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Moskva je istovremeno podržala Beograd zbog najave da namerava da nastavi pregovore s Prištinomkada takse budu ukinute.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi kazala da Haradinaj nastavlja svoju "provokativnu politiku usmerenu na podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", uvođenjem stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ta mera je očigledno usmerena na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i potiskivanja srpskog stanovništva", ocenila je Zaharova.

Ona je kritikovala EU zbog toga što "ili ništa ne može da uradi ili neće", navodeći da izjave EU, koje nisu toliko oštre koliko mogu da budu, "niko na Kosovu ne sluša".

"U realnosti, osim takvih blagih izjava, ništa drugo se ne preduzima, i rukovodstvo Kosova ignoriše stav EU", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u toj atmosferi se ističe "odgovorna i izbalansirana pozicija Beograda koji ističe spremnost da se vrati dijalogu" čim takse budu ukinute.

"Situacija u pokrajini se zaoštrava i rastu međunacionalne napetosti. Nije reč o političkim ocenama, već o statistici. Stanje na Kosovu mora sistematično da bude u fokusu Saveta bezbednosati UN", rekla je ona.

Novi pritisak SAD na Prištinu

Kosovska vlada odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto 21. oktobra prošle godine i od tada je na snazi.

Savet bezbednosti UN danas ipak o Kosovu

Iako je bilo više pokušaja i razgovora s Prištinom, Haradinaj odlučno odbija da ukine takse dok, kako kaže, Srbija ne prizna Kosovo.

Povezano

Sve vesti