Grip u Srbiji: Kakva je situacija

Autor:

Stručnjaci kažu da je registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa, a evo koliko je do sada obolelih, a koliko žrtava.

Grip u Srbiji: Kakva je situacija Foto: Guliver/Getty Images/Jovanmandic

Od početka sezone lekarima se za pomoć javilo 84.969 osoba sa simptomima sličnim gripu, a registrovano je i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog i Zlatiborskog okruga, a registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa i široka geografska rasprostranjenost.

"Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine", navode iz Batuta.

Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Zlatiborskog okruga, zatim Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog i Pčinjskog okruga. 

Reč je o virusima gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

Iz Batuta podsećaju građane na opšte mere prevencije: provetravanje prostorija u kojima se boravi, higijena disajnih puteva, higijena ruku.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti