mondo.rs

Ovo je trasa današnjeg protesta kombi prevoznika

Autor:

Protestna vožnja Novi Beogradom i centrom grada trajaće pet sati

18
A- A A+
kombi, protest Foto: MONDO/Lana Stošić

Tačno u podne počeće novi protest kombi prevoznika u Beogradu.

Protestna vožnja ići će od novobeogradske Štark Arene, preko Brankovog mosta do zgrade Vlade Srbije.

Kolona kombija će se zatim uputiti ka Slaviji, pa će se ulicom kralja Milana i Terazijskim tunelom preko Brankovog mosta vratiti na Novi Beograd oko 17 časova.

Nakon vožnje organizovane pre tri dana, ovo je drugi protest kombi prevoznika koji su nezadovoljni izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Promene propisuju da kombi vozila sa sedam ili osam putničkih moraju biti mlađa od pet godina i imati digitalni tahograf. Uz to, vozači moraju imati dozvole sa D1 kategorijom, umesto dosadašnje B kategorije.

Vremenski period za prelazak sa B na D kategoriju traje i više od dve godine, jer vozač pre D kategorije mora položiti za C kategoriju. A u Srbiji trenutno nema autoškole koja izdaje obučava za D1 kategoriju.

U Udruženju kombi prevoz putnika ističu da nove uslove može da ispuni samo mali broj od više od hiljadu preduzetnika koji se bave ovom delatnošću.

Oni traže sastanak sa predsednicom vlade Anom Brnabić i ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović.

"Zbog nesluha u Ministarstvu saobraćaja i nevolje da sednu za sto sa nama i pričaju, mi ćemo organizovati proteste sve dok neko ne dobije želju da sedne i popriča sa nama. Ne mora po našem da bude, ali da se čuje naša reč, da uredimo sistem da svima bude dobro", rekao je Ilija Džikić iz Udruženja kombi prevoz putnika Srbije za N1.

U udruženju poručuju da će kombi prevoznici koji ne mogu da se prilagode novim uslovima nastaviti da voze putnike po starom.

Pogledajte kako je izgledao prvi protest:

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti