Isprobajte ovaj jednostavan recept za štanglice koje će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima. Ako ne volite bademe i semenke bundeve, možete ih zameniti orašastim plodovima i semenkama koje volite.

Sastojci:

Za koru

115 grama putera, na sobnoj temperaturo

1¼ šolje brašna

¼ šolje šećera u prahu

Jedna kašičica soli

Jedno žumance

Za preliv

½ šolje kristal šećera

60 grama putera

¼ šolje meda

Kašika milerama

½ šolje badema isečenih na listiće

½ šolje bundevinih semenki

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni, u pleh stavite papir za pečenje.

Brašno, šećer i so pomešajte u činiji, dodajte puter i miksirajte dok se ne sjedini. Žumance ulupajte sa kašikom hladne vode, pa dodajte ovoj smesi i miksirajte dok se ne sjedini.

Testo stavite na papir za pečenje i poravnajte dlanom ili drvenom špatulom, pa pecite dvadesetak minuta, ili dok ne porumeni.

Za preliv, pomešajte u srednjoj tavi šećer, puter, med, pavlaku i na srednjoj temperaturi kuvajte, mešajući sve vreme dok se puter ne otopi i ne dobijete ujednačenu, glatku smesu. Zatim dodajte bademe i bundevine semenke i kuvajte mešajući sve vreme još minut ili dva.

Preliv sipajte na koru, rasporedite ga ravnomerno špatulom i vratite u rernu na još dvadesetak minuta. Kad preliv počne da se karameliše, izvadite iz rerne, sačekajte da se ohladi i secite na štanglice.

Ove štanglice možete u hermetički zatvorenoj posudi čuvati do tri dana.