Nestašica leka za održavanje trudnoće

Autor:

Lek utrogestan, koji sprečava kontrakcije i mogućnost spontanog pobačaja u trudnoći, trenutno ne može da se pronađe u državnim apotekama u Novom Sadu i Beogradu.

Nestašica leka za održavanje trudnoće Foto: MONDO/Zora Ćirković

Utrogestan od 100 mg i 200 mg moguće je pronaći samo u pojedinim privatnim apotekama, ali na recept ga je teško dobiti. Naročito od 200 mg, koji je i traženiji.

Informaciju o nestašici ovog leka portal 021 dobio je od čitaoca sa Novog Beograda, koji je utrogestan za svoju trudnu suprugu na kraju morao da kupi u jedinoj privatnoj apoteci koja ga je imala.

"Obišao sam desetak privatnih apoteka tražeći utrogestan od 200 mg, za koji sam imao recept. Svuda su mi rekli da je nestašica i da leka jednostavno nema. U državnoj apoteci na Novom Beogradu mi je otvoreno rečeno da poseduju samo utrogestan od 100 mg, ali da ne mogu da mi ga daju na recept, već samo da ga prodaju. Na moje pitanje zašto, farmaceutkinja mi je prosto odgovorila - zato što je nestašica", navodi ovaj građanin.

Čemu služi ovaj lek

Utrogestan je izuzetno važan hormonski lek na bazi progesterona, koji je neophodan za održavanje trudnoće. U slučaju pada koncentracije tog hormona, postoji opasnost od spontanog pobačaja! Lekari procenjuju da utrogestan od 200 miligrama koristi čak 70 odsto trudnica u Srbiji, a kako kažu, prava zamena ne postoji. Pozvali smo i nekoliko državnih apoteka u Beogradu, i svuda smo dobili odgovor da je "nestašica utrogestana već neko vreme".

Kako za 021 navodi pomoćnica direktora "Apoteke Novi Sad" za zdravstvenu delatnost Jelena Lopatić, državne apoteke u Novom Sadu već duže vreme nemaju utrogestan jer nemaju finansijska sredstva da ga nabave.

"Naše apoteke nemaju utrogestan mesecima, a nema ga skoro nigde u gradu", navodi Jelena Lopatić.

Lek je moguće pronaći u pojedinim privatnim apotekama u Novom Sadu, u slobodnoj prodaji, a ređe na recept.

Kako se vidi u javno dostupnoj dokumentaciji, Republički fond za zdravstveno osiguranje krenuo je u potragu za dobavljačima ovog leka 5. decembra 2018. godine, a na spisku za dostavu leka ove godine je i Apoteka Novi Sad.

Nabavka je trajala dugo jer su se rokovi za dostavljanje ponuda produžavali. Sporazumi sa dobavljačima konačno su zaključeni krajem januara, cela procedura okončana ove sedmice, a izabrani dobavljač za lek utrogestan je firma "Farmalogist".

Moguće je da će, uzimajući u obzir ove okolnosti, uskoro početi isporuka leka, ali u "Farmalogistu" nisu još uvek za 021 pojasnili trenutnu situaciju. Ni u Agenciji za lekove nije dobijeno objašnjenje, već samo preporuka da se novinari novosadskog portala jave u ponedeljak.

Povezano

Sve vesti