Dete umrlo u bolnici u Čačku, dvoje mrtvih u Nišu

Rano jutros u Opštoj bolnici u Čačku preminulo je dete staro dve godine i osam meseci, a u Nišu je grip odneo još dva života.

Dete umrlo u bolnici u Čačku, dvoje mrtvih u Nišu Foto: MONDO/Zora Ćirković

Dete je sinoć posle 20 časova primljeno sa znacima respiratorne infekcije, saopšteno je iz te bolnice.

Nakon pregleda, dete je smešteno na Odeljenje pedijatrije, gde su sprovedene sve neophodne dijagnostičke procedure, navodi se u saopštenju bolnice dostavljenom medijima i dodaje da mu je pružena adekvatna terapija uz praćenje vitalnih funkcija koje su bile stabilne na poslednjem pregledu jutros oko četiri sata.

Iz bolnice dodaju da je ubrzo nakon toga došlo do iznenadnog pogoršanja i da je dete, i pored svih mera reanimacije, preminulo oko 5.30, preneo je RTS.

"O ishodu su obaveštene sve nadležne ustanove i podnet je zahtev za kliničku obdukciju o čemu će javnost biti obaveštena od strane nadležnih službi", navodi se u saopštenju iz Opšte bolnice u Čačku.

Još dva smrtna slučaja i u Nišu

Dve osobe priminule su u Kliničkom centru u Nišu od posledica gripa, čime je broj žrtava komplikacija izazvanih ovim virusom povećan na pet.

Reč je o pacijentima od 75 i 66 godina, javila je Radio-televizija Srbije.

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu Miodrag Vrbić rekao je da su na lečenju još 32 pacijenta, od čega je 11 na aparatima za veštačko disanje.

"To su najteže komplikacije i veoma je veliki procenat smrtnosti kada se dođe do aparata", istakao je dr Vrbić.

Dr Vrbić je naglasio da ne postoje specijalne mere da bi građani mogli da se zaštite od gripa, ali apeluje da izbegavaju velike skupove i da nose maske.

Prema njegovim rečima, vakcinacija u ovom trenutku ima smisla, ako se može obezbediti nekoliko sedmica izolacije, odnosno ako se uspe izbeći rizik od zaraze.

Na području grada Niša prijavljena je epidemija gripa

Tagovi:

Povezano

Sve vesti