Beta,Tanjug,Fonet

Skupština zasedala bez opozicije

Autor:

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o više predloga zakona iz oblasti prosvete, kao i o nekoliko sporazuma, a rad će nastaviti u sredu.

71
A- A A+
skupština, Skupština Srbije, parlament Foto: MONDO/Predrag Vujić

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini poslanici bojkotovali su rad parlamenta u plenumu, ali su u skupštinskom holu držali pres konferencije na svakih pola sata i govorili o predlozima zakona koji su na dnevnom redu, kao i drugim političkim aktuelnostima.

Medijima su se u holu obraćali i poslanici vlasti koji su naveli da deo opozicije koji bojktuje rad u plenumu ne bojkotuje “kasu parlamenta”.

Na predlog predsednice Odbora za finansije Aleksandre Tomić, dnevni red je proširen za još dve tačke, izbor člana Saveta Narodne banke Srbije i predsednika Komisije za hartije od vrednosti.

Poslanici vlasti su tokom rasprave pozitivno ocenili predložene zakone, a osvrnuli su se i na bojkot dela opozicije, kao i na rad prethodne vlasti koju su činile demokrate i više puta poručili da njihova politika za razliku od SzS nisu vešala, linč i nasilje već buducnost Srbije.

Za razliku od prethodnih sednica u sali danas nije bilo polemike, kao ni međusobnih optužbi.

Poslanici su, između ostalog, rasparvljali o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju I vaspitanju, kao i o izmenama Zakona o oružju i munici, a među važnijim sporazumima koji su se našli je onaj sa SAD o izručenju.

SzS BOJKOTUJE RAD U PLENUMU

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici saopštili su da od danas "aktivno bojkotuju Narodnu skupštinu", što znači da će biti prisutni u zgradi parlamenta i držati konferencije za medije, ali neće učestvovati u plenumskoj raspravi.

LSV: I naši poslanici su u bojkotu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je da su njeni poslanici danas potpuno bojkotovali učešće i rad na sednici Narodne skupštine, uključujući i sednice skupštinskih odbora u kojima ima članove. "Neistina da smo na bilo koji način učestvovali u današnjem radu parlamenta služi samo tome da se i dalje vodi negativna kampanja protiv LSV, od Dveri i njima sličnih pojedinih članica Saveza za Srbiju", piše u saopštenju Lige.

"Sporazum s narodom": Bojkot skupština i izbora

Na prvoj pres konferenciji razvili su transparent "1 od 5 miliona" i pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku, jer je, kako kažu, uvredio i omalovažio profesore koji su potpisali javno pismo.

Boško Obradović je objasnio da je bojkot parlamenta primena dokumenta koji su objavili nedavno pod nazivom "Sporazum s narodom".

Martinović: Opozicija bojkotuje, a uzima pare i jede

Poslanica Sanda Rašković Ivić (PzSS) rekla je da za sedam godina od kako "besni naprednjačka vlast", parlament postao "paravan demokratije" i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu.

Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

"Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omolovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem", rekla je Rašković Ivić.

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici opozicionih partija: Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije, dok su iu Lige socijaldemokrata Vojvodine demantovali da "rade".

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.