Tanjug

Dačić: Ne razume Čanak šta su prijatelji

Autor:

U trenutku kada ni UN ni EU nisu usvojili jedinstven stav o krizi u Venecueli, najmanje što možemo jeste da ne menjamo svoju poziciju prema toj prijateljskoj zemlji, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Hitar odgovor LSV.

39
A- A A+
Novi Sad, grafiti, Venecuela, Maduro, grafiti podrške Venecueli Foto: MONDO/Milutin Vujičić

"Negativno sopstveno iskustvo iz bliske prošlosti obavezuje nas da se ne mešamo u unutrašnje stvari suverenih država. To (Nenad) Čanak svakako ne razume, jer je svojevremeno išao u Kataloniju da podrži referendum o otcepljenju od Španije, koja nam je takođe prijatelj", izjavio je Dačić za današnje "Večernje novosti", reagujući na izjavu lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine.

"NAJVAŽNIJE U ISTORIJI": Maduro vežba za rat

Čanaka je postavio pitanje Dačiću i premijerki Ani Brnabić da li je njegova izjava da Srbija "ne razmatra promenu pozicije prema Venecueli" i podrška tamošnjem kontroverznom predsedniku Nikolasu Maduru njegov lični stav ili stav Vlade Srbije.

Evropske zemlje su tražile od predsednika Venecuele Nikolasa Madura da raspiše izbore koji će odlučiti ko će na legitiman i legalan način dobiti priliku da bude predsednik Venecuele, naveo je Čanak i upitao da li je Dačićeva izjava još jedan od slučajeva u kom Srbija podržava stav Rusije, a ne EU.

Izbore ne kojima je Maduro ponovo dobio mandat Zapad smatra nameštenim i većina razvijenih zemalja, predvođena SAD ali i većinom zemalja EU, priznala je za privremenog predsednika novoizabranog predsednika parlamenta Huana Gvaida.

ŠTA KAŽE ČANAK

"Umesto da javnosti Srbije uputi odgovor na pitanje zašto se podržava uzurpator Maduro, koji je vlasti lišio parlament u kojem je izgubio većinu, a imenovao sebi lojalnu "ustavotvornu skupštinu", ministar Ivica Dačić se opredelio za floskule o prijateljstvu naših zemalja", odgovorila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Diplomatija Srbije se pod rukovodstvom ministra Dačića poslednjih godina pokazala izuzetno neveštom na poslovima zaštite interesa Republike Srbije, a Dačićevo lutanje u spoljnoj politici lako je uočljivo i na primeru Venecuele, ocenjuje ta stranka.

Umesto da podrži stav evropskih zemalja, koje su od predsednika Venecuele Nikolasa Madura tražile raspisivanje fer i slobodnih izbora, ministar se opredelio za podršku stavu Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik LSV Nenad Čanak.

Sa druge strane, ministar Dačić je pomenuo i navodnu podršku LSV nezavisnosti Katalonije, navodi se u saopštenju i dodaje da je delegacija LSV bila u Kataloniji da bi pratila demokratičnost referendumskog procesa, koji se, nažalost, završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika u Španiji.

Povezano

Sve vesti