• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvršitelji će za državu uterivati poreze?

Izvor mondo.rs

Privatni izvršitelji će početi da za državu uteruju i poreze, ukoliko se usvoji predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Ali, prethodno je potrebno još ponešto izmeniti.

  Predlog NALED da izvršitelji naplaćuju dugove i za porez Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Za razliku od republičkih poreza, naplata "na lokalu" je prilično loša a trebalo bi da porez na kuće i stanove bude glavni oblik finansiranja lokalnih samouprava. Obično je razlog loša evidencija koliko nekretnina uopšte ima i ko im je vlasnik, ali istina je i da Poreska uprava nema ni tehničke ni ljudske kapacitete da to sve pokrije.

Da bi se to promenilo Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ima predlog za Vladu i Skupštinu - posao poveriti javnim izvršiteljima, pišu "Večernje novosti".

Ideja neće mnogo doneti u prvom delu problema - evidenciji legalnih i nelegalnih objekata, ali bi mogla da značajno unapredi ovaj drugi - naplatu kod utvrđenih dugova.

TELIMA PROTIV IZVRŠITELJA:Radnici FRA "odbranili" pogon

Javni izvršitelji več "naplaćuju" odocnele dugove za komunalne usluge, sudske sporove, neizmirene alimentacije, a od 2016. godine i a sudske takse. Njihova efikasnost je dokazana, čak i javnosti označena kao "preterana", posebno u slučajevima kada se zarad naplate relativno malog duga prodaje nesrazmenrno velika imovina dužnika, ili on čak "izbacuje na ulicu".

Incident na sednici Komore javnih izvršitelja

U NALED-uu smatraju da bi mogli da obave i dodatni posao "za državu".

"Nije ideja da se sve prebaci u njihovu nadležnost, već samo prinudna naplata. Za početak bi mogli da preuzmu naplatu neporeskih a potom i poreskih obaveza, taksi i naknada koje nastaju u prometu nepokretnosti. Za tako nešto potrebno je izmeniti Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji", kaže Jasmina Radovanović iz NALED-a.

Drama u Novom Sadu zbog iseljenja porodice Jakšić

Ali ne treba izmeniti pre eventualnog angažovanja izvršitelja samo poreske zakone, već pre svega sam Zakon o izvršenju, osnovni propis po kom rade, ali i po kom su postali nepopularni.

Novi zakon je već u pripremi, i on bi trebalo da reši uočene problematične stvari u praksi - od pravovremenog obaveštavanja dužnika o prinudnom izvršenju (čuveno "okačeno na tablu u sudu"), preko nepoštovanja načela srazmere (isterivanje na ulicu i prodaja stana zbog duga manjeg od desetine vrednosti nekretnine) do prodaje zaplenjenih stvari daleko ispod tržišne vrednosti, pišu "Novosti".

Ako prijavite dužnika na adresu, evo šta vam preti

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TRex

Nije mnogo pametno dizati ionako velike tenzije u društvu, pogotovu uoči najavljenih izbora. A, lokalna uprava mora bolje da radi svoj posao za koji prima plate.

Ivana-k.v.

Kome da platim porez na stan i zašto?Imali smo kuću.Država srušila,dodelila nam stan i to je to!Što moja majka kaže,država joj nije poklonila ni jedan crep i ciglu kada se pravila kuća.A sada naplaćuje porez na imovinu???Kako da ne...

slobodan vracar

To je plan da svi postanemo beskucnici. Sto se ne bi lepo vratili u pecine ? Nismo mi zasluzili da zivimo u kucama i stanovima. Onaj Obrenovic sto je zabranio da se lljudima moze uzeti kuca i okucnica je bio mnogo zaostao.

special image