Austrija: Ustaše su teroristi, grb zabranjen

Autor:

Austrija je zabranila svako javno pokazivanje grba ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i oznaka sa slovom "U".

2
A- A A+
ustaše Foto: Screesnhot/Youtube/Rommano Archives

Zabrana hrvatskog grba sa "kockicama" gde je prvo polje belo, kao i prepoznatljivog ustaškog "U" stupa na snagu 1. marta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ustaška znamenja zabranilo je u okviru smernice za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalaze i simboli tzv Islamske države.

Ustaški grb - grb dijaspore

Istovremeno sa zabranom ustaških simbola na Zapadu, hrvatska dijaspora izabrala je upravo grb sa prvim belim poljem za svoj simbol. Na sastanku hrvatskih iseljenika u američkom gradu Klivlendu, odlučeno je da ovaj grb bude njihov zaštitni znak, uz obrazloženje da je reč o "starom hrvatskom simbolu", navode hrvatski portali. Istorijski gledano, šahovnica sa belim poljem je starija od NDH, ali i svastika je daleko starija od Hitlerove Nemačke, pa se u svetu nedvosmisleno povezuje sa nacistima, Holokaustom i fašističkim zločinima u Drugom svetskom ratu.

Kazne za one koji se ogluše o zabranu iznose 4.000 evra, a oni koji ponove moraće da plate 10.000 evra, ističu austrijski mediji.

Od zabrane su izuzeti medijski izvještaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe, ali samo ako se u njima ne propagira ideologija ovih zabranjenih terorističkih i ekstremističkih organizacija.

Zloglasni simboli najcrnjeg dela istorije Hrvatske našli su se tako na lista zabranjenih simbola u Austriji. Lista je dopunjena formalno sa dva takva simbola. Prvi je veliko latinično slovo "U" u kojem se može videti "šahovnica" sa prvim belim poljem, a drugi zabranjeni ustaški simbol je "šahovnica" sa prvi belim poljem iznad koje se nalazi latinično slovo "U".

Sud u Strazburu: "Za dom spremni" je govor mržnje

Austrijanci su te ustaške simbole stavili uz znakove palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha, koje smatraju terorističkim organizacijama.

Blajburg: Osuđen i poslednji "pijani ustaša"

Direktan povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skandalozni tradicioalni ustaški skup u Blajburgu, koji evropski mediji nazivaju "najvećim okupljanjem neonacista u Evropi".

Novi incident u Splitu: "Mrzim Srbiju", "U" na školi

Ovaj kontroverzni događaj na Blajburškom polju, gde su masovne grobnice ustaša, četnika i drugih jugoslovenskih kvislinga kojesu partizani streljali bez suda na završetku Drugog sveskog rata, organizuje Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Žigosao drugaricu ustaškim simbolom, na času!!!

Povezano

Sve vesti