• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijena tužba penzionera za vraćanje penzije

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Na Višem sudu "pala presuda" o vraćanju penzija umanjenih po zakonu iz 2014. godine...

Viši sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je ranije presuđeno da PIO penzioneru vrati iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014. godine, objavio je danas Insajder.

Tom odlukom odbijena je tužba i zahtev za isplatu penzionera J. M. iz Bačke Palanke.

Kako se navodi u odgovoru Insajderu, Viši sud je takvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Viši sud je, obrazlažući svoju odluku o odbijanju tužbe penzionera za vraćanje oduzetog dela penzije, ocenio da u postupanju PIO fonda nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada.

"Do isplata umanjenih penzija došlo je na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu s ovim zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim", naveo je Viši sud u odgovoru Insajderu.

Presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci prvo je stigla u Apelacioni sud u Novom Sadu da bi se on 10. januara ove godine proglasio nenadležnim jer se radilo o sporu male vrednosti nakon čega je predmet prosledio Sudu u Novom Sadu.

Osnovni sud u Bačkoj Palanci je decembra prošle godine doneo prvostepenu presudu kojom je naloženo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da penzioneru J. M. nadoknadi iznos koji mu je smanjen od iznosa penzije primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

PIO fond je po toj presudi bio obavezan da penzioneru isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. s pripadajućom kamatom.

Prvostepenu presudu koju je penzioner dobio protiv PIO fonda komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"O tome bih mogao mnogo da vam pričam, ali ću još da ćutim, jer čekam da se nešto završi. Onda ćete da se iznenadite ko, kako i zašto je doneo takvu odluku", izjavio je Vučić za Espreso.

Zakon o privremenom načinu isplate penzija donet je 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je "blizu bankrota".


Potpuno se ukida Zakon o penzijama, rastu i plate

Komentari 59

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dakki

Nemamo nista protiv ako je visi sud tako presudio.

Laki

Pravda je spora ali dostižna. Neko će nekad morati da isplati razliku.

Bugarski voz

Pošto je Vučić komentarisao ovu sudsku odluku,a izjavio da ima suficit u Budzetu,i plus su toga doneli novi način za isplatu penzija ukidanjem formule za obračun,zašto sada taj suficit ne podele penzionerima ?

special image