Haradinaj: Nema severa i juga, samo celo Kosovo

Autor:

Ramuš Haradinaj, premijer privremenih prištinskih institucija, reagovao je na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bez dozvole Kfora lokalne bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova.

53
A- A A+
ramuš haradinaj Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Haradinja poručio: "Ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo".

"Ponudili smo NATO-u novi protokol, nema više severa i juga, već samo celovito Kosovo. Kosovo nije zainteresovano za stvaranje doktrine sa vojskom protiv svog naroda.", rekao je Haradinaj nakon sednice prištinske vlade, a preneo portal Ljajmi.

Na samitu ministara odbrane NATO danas je razgovarano i o kosovskim bezbednosnim snagama, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da su neki saveznici NATO-a razočarani odlukom vlade u Prištini o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH.

EP: Puno priznanje Kosova... vrlo daleko

Stoltenberg je, takođe, tražio da se poštuje Briselski sporazum i istakao da lokalne snage sigurnosti ne mogu da ulaze na sever Kosova bez dozvole komande Kfora.

U međuvremenu stiglo je i oštro pismo Amerike koja Kosovu preti sankcijama!

Haradinaj je ranije danas priznao i da su SAD, odnosno američki ambasador Filip Kosnet, ponovo jutros zatažili ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, te ponovio da nema sankcija koje bi Prištinu na to mogle naterati bez priznanja tzv. nezavisnog Kosovo od Beograda.

Haradinaj: Neprijatelj je svako ko dirne granice

On je na Facebooku objavio da je, kako je naveo, bio na redovnom radnom sastanku sa ambasadorom Kosnetom ne pominjući ni rečju ponovljeni zahtev SAD za ukidanje taksi.

Takse su po njemu nešto drugo i njegov uslov za njihovo ukidanje je "postizanje sporazuma o priznanju Srbije i Kosova".

Povezano

Sve vesti