MONDO/Beta

Svi novi automobili imaće od 2020. ovaj sistem kočenja

Autor:

Sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB) mnogi smatraju najznačajnijom sigurnosnom opcijom još od instaliranja pojasa u automobilima.

11
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

Ukupno 40 zemalja, među kojima su članice Evropske unije (EU) i Japan, ali ne i SAD, Indija i Kina, prihvatilo je da od naredne godine svi novi automobili budu opremljeni i automatskim kočnicama, saopštile su Ujedinjene nacije.

Ovo će biti 11 obaveznih sigurnosnih sistema u kolima u EU od 2021.

Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE), ključna agencija za standarde u svetskoj organizaciji, navela je da je 1. februara usvojen nacrt dogovora ali je danas saopštena nova mera posle dodatnih usaglašavanja.

Prema toj meri, svi automobili moraće da budu opremljeni tehnologijom sa senzorima koji će detektovati neposrednu blizinu pešaka ili nekog predmeta i automatski aktivirati kočnice ako vozač ne reaguje na vreme, kako bi se izbegle nesreće i sudari.

Sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB) mnogi smatraju najznačajnijom sigurnosnom opcijom još od instaliranja pojasa u automobilima. Prema podacima analitičarskih kuća, ovaj sistem smanjuje broj saobraćajnih nesreća u kojima jedno vozilo naleće od pozadi na drugo za čak 38 posto.

Tehnologija će raditi pri brzinama do 60 kilometara na sat, što znači da je posebno bazirana za zaštitu pešaka, biciklista, kao i drugih vozila u urbanim sredinama.

Mera će se odnositi na oko 20 miliona novih automobila u EU, Japanu i drugim zemljama potpisnicama teksta.

Vlasnici ranije kupljenih automobila neće biti u obavezi da menjaju svoja vozila.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti