Očevi su srećniji od majki

Autor:

Novo istraživanje pokazuje da su očevi srećniji od majki, a evo i koji je razlog za to.

Očevi su srećniji od majki Foto: Guliver/Getty images, SbytovaMN

Studija koja je ove godine sprovedena na Riversajd univerzitetu u Kaliforniji, otkrila je da su očevi srećniji od majki. Ovo istraživanje analiziralo je rezultate prethodne tri studije u kojima je učestvovalo 18.000 ljudi, gde je upoređivano koliko su srećni, depresivni, pod stresom, kako ocenjuju svoje blagostanje.

Prve dve studije su utvrdile da su očevi srećniji od muškaraca koji nemaju decu, a treća studija je pokazala da su oni srećniji i od majki.

Razlog? Očevi se, češće nego majke, igraju sa decom kada ih čuvaju.

Stručnjaci navode da je razlog za to što se majke manje igraju sa decom, nedostatak vremena, zbog svih ostalih obaveza koje imaju. To, naravno, ne znači da očevi nemaju nikakvih obaveza, ali se ističe da čak i kod parova koji dele kućne obaveze, veći deo "emocionalnog rada" spada na ženu. Odnosno, mame su te koje "misle o svemu" i zadužene su za logistiku održavanja kuće i svih obaveza, pa prosto imaju više toga na umu.

Na primer, mama uvek zna kad je u kupatilu ostala jedna rolna toalet papira, gde su sklonjene mališanove gumene čizme, ona je najčešće ta koja razmišlja šta spremiti za ručak, da li je mališanima opeglana garderoba za školu, gde je oprema za fizičko...

Čak i kada muškarac učestvuje u spremanju hrane, odlascima u prodavnicu, čišćenju... većina logistike i dalje je na mami. Sve to znači da uprkos tome što muškarci danas možda više nego ranije učestvuju u kućnim obavezama i odgajanju dece, mame i dalje nemaju dovoljno vremena da se igraju sa decom – jer, dok se otac igra sa detetom, ona mora da smisli šta će porodica sutra ručati, šta treba kupiti u prodavnici...

"Ovi rezultati me nimalo ne iznenađuju", kaže psihoterapeut Loren Barns. "Žene su i dalje te koje drže porodicu na okupu. Jednostavno rečeno, očevi aktivno učestvuju u kućnim obavezama, ali su i dalje žene te koje su zadužene da zapamte sve što treba da se uradi i da se pobrinu da se to zaista uradi".

To je, dodaje ona, velika obaveza i stres za ženu, "nevidljivi teret", iako na prvi pogled izgleda kao da partneri podjednako učestvuju u svim poslovima.

"Ljudi jednostavno zaboravljaju na taj mentalni napor, pamćenje različitih stvari koje treba uraditi", zaključuje Barnsova.

Elem, autori studije, a to su većinom žene, kažu da bi mame bile mnogo srećnije kada bi se samo malo više igrale sa svojom decom, pa im savetuju da iskoriste svaku priliku za igranje sa mališanima. Zvuči jednostavno, ali zbog svih obaveza ponekad to i nije baš izvodljivo...

Povezano

Sve vesti