Tanjug,Fonet

Šef NATO objasnio Haradinaju: Na sever samo uz dozvolu!

Autor:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Briselskim sporazumom regulisano da Kosovske snage bezbednosti ne mogu ulaziti na teritoriju severnog Kosova bez odobrenja Kfora.

14
A- A A+

jens stoltenberg nato Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO poručio da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo", Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Očekujem da se sporazum poštuje i to je stav mnogih članica NATO", naveo je Stoltenberg uoči početka sastanka ministara odbrane Alijanse.

 Stoltenberg je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministrskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van KFOR misije, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.

"Pocenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme", kaže Stoltenberg.

Stoltenberg je izjavio da je Kfor prisutan na Kosovu na osnovu mandata Ujedinjenih nacija i da su međunarodne snage važne za stabilnost ne samo Kosova, već i celog regiona.

Povezano

Sve vesti