mondo.rs

Srpski klubovi: Nećemo ni blizu Splita! HVS: Istupite

Autor:

Učesnici prve i druge Regionalne vaterpolo lige saglasili su se da je gostovanje u Splitu i okolini postalo neprihvatljivo nakon etnički motivisanog napada na igrače Crvene zvezde. Hrvatski savez odbacio predlog iz Srbije.

Srpski klubovi: Nećemo ni blizu Splita! HVS: Istupite Foto: Tanjug/Screenshot

U Kući vaterpola u sredu je održan sastanak rukovodstva Vaterpolo saveza Srbije i svih srpskih klubova, učesnika Regionalne vaterpolo lige, a to su Crvena zvezda, Partizan, Šabac, Radnički, Vojvodina, Nais i Valjevo.

Glavni zaključak u svetlu napada na vaterpoliste Zvezde u subotu na splitskoj rivi, jeste da srpski klubovi do kraja ove sezone ne žele da gostuju u Splitu, ni u mestima koja su od tog grada u Dalmaciji udaljena manje od 200 kilometara.

Članovima Upravnog odbora Regionalne lige i Povereništvu za takmičenje upućen je dopis koji prenosimo u celini.

"Poštovani sportski prijatelji,

Svi smo svesni događaja koji su se odigrali u Splitu 9. februara 2019. pred odigravanje utakmice 12. kola VK Mornar - VK Crvena zvezda, gde su hladnim oružjem, od strane grupe huligana, napadnuti sportisti VK Crvena zvezda.

Nažalost, taj napad huligana bio je motivisan etničkom mržnjom, što u svakom slučaju predstavlja najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom po sve nas, taj napad se nije završio tragičnim ishodom. Ono što nas ohrabruje su izjave osude svih relevantnih faktora u Hrvatskoj, kako političkih tako i sportskih, kao i brza reakcija hrvatske policije. Iskreno verujemo da se neće samo na tome završiti, već da će počinioci ovog zlodela biti najstrože kažnjeni.

Inicirano gore navedenim, rukovodstvo VSS održalo je sastanak sa predstavnicima srpskih klubova, učesnika RVL kako bi analizirali novonastalu situaciju i preduzeli određene korake.

Kao zaključak tog sastanka donesen je jedinstven stav svih srpskih klubova, učesnika RVL, da do kraja tekuće sezone iz bezbednosnih razloga ne učestvuju na sportskim borilištima u gradu Splitu, kao i borilištima udaljenim manje od 200 kilometara od Splita.

Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo da gostuje u Splitu, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, učesnici RVL, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izađete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na pomenutom području izmeste, kako bi na taj način završili već započeto takmičenje.

Molimo vas da nam odgovorite do utorka 19. februara".

Do kraja takmičenja u A1 ligi, odnosno do početka plej-ofa, treba da se odigra još pet kola, kao i odloženi meč 12. kola između Mornara i Zvezde.

HVS ŽALI, ALI I NE PRIHVATA PREDLOG IZ SRBIJE


Hrvatski vaterpolo savez (HVS) izrazio je danas žaljenje nakon što su Vaterpolo savez Srbije (VSS) i srpski klubovi poručili da iz bezbednosnih razloga ne žele da igraju u Splitu i okolini do kraja sezone i naveo da je neprihvatljiv predlog da se sve utakmice hrvatskih klubova igraju u gostima.

Iz HVS su dodali da taj zahtev nije ostvariv što jedino ukazuje na prekid saradnje i njihovo istupanje iz regionalne lige, prenosi Beta pozivajući se na Hinu.

"Zahtev i zaključak VSS i tamošnjih klubova nažalost, u praksi nije moguć što jedino ukazuje na prekid saradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolo lige", navodi se u saopštenju HVS.

"Duboko verujemo da se rešavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebno nakon zvaničnog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči bezbednost svim budućim učesnicima vaterpolo nadmetanja, a koje je upućeno Poverenstvu za takmičenje", poručili su iz HVS u saopštenju koje je potpisao potpredsednik i izvršni direktor Perica Bukić.

Iz HVS su poručili da je njima potpuno neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice hrvatskih klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

"Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtev VSS. Kada bih karikirao, da bismo udovoljili njihovim zahtevima morali bismo sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita. Stoga se odluka VSS o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL", poručio je Bukić.

"Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konsultacije s ostalim savezima članicama RVL, a pre svega s HVS-om kao direktno uključenim", dodao je on.

Bukić je naglasio da ako, VŠ istraje u nameri da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem formatu više neće egzistirati.

"Regionalna vaterpolo liga je, podsećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti", poručili su iz HVS.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.