Iz Kongresa oduvali Trampa: Nećemo napasti Venecuelu!

Autor:

Kongres SAD neće dozvoliti intervenciju američke vojske u Venecueli, izjavio je predsedavajući Komisije Predstavničkog doma Kongresa za spoljne poslove, Eliot Engel.

6
A- A A+
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta Donald Tramp

On je naglasio da intervencija američke vojske u Venecueli nije opcija.

"Vojna intervencija SAD nije opcija. Kongres odlučuje gde, kada i kako se širom sveta koristi američka vojska i neće podržati odluku o intervenciji vojske u Venecueli", rekao je Engel.

Pretpostavke o potencijalnoj intervenciji američke vojske u Venecueli počele su nakon što je predsednik SAD Donald Tramp izjavio za CBS da je tako nešto jedna od mogućih opcija, podsetio je Sputnjik.

Srbi krivi i za krizu u Venecueli?

U Kongresu SAD resorni komiteti imaju odlučujuću ulogu u donošenju zakona i odluke izvršne vlasti koje "ne prođu" komitet, retko budu izglasane i u promenjenom obliku.

"NAJVAŽNIJE U ISTORIJI": Maduro vežba za rat

Kriza u latinoameričkoj zemlji počela je kada se predsednik Narodne skupštine, Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika Venecuele.

Gvaida su podržale SAD, regionalne države i 11 zemalja članica EU.

Maduro Trampu: Kakav rat u 21. veku!?

Rusija, Meksiko, Kina, Turska, Urugvaj i još nekoliko zemalja podržali su formalnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kao jedinog zakonitog, demokratski izabranog lidera države, iako je sloboda izbora bila ograničena a Maduro je umesto legalno izabrane skupštine u kojoj je izgubio većinsku podršku, formirao svoju - "ustavotvornu".

Povezano

Sve vesti