Hrvatski istoričar zemljacima: Ipak ste vi idioti!

Autor:

Kontroverzni Goran Šarić, magistar katoličkih nauka i filozofije i doktor istorije ponovo je briljirao na Facebooku povodom izjave predsednika Evropskog parlamenta o "italijanskoj Dalmaciji" i napada na srpske vaterpoliste u Splitu.

107
A- A A+
hrvatska,bsona,srbija,balkan,sfrj Foto: Screenshot/Googlemaps

Predsednik Evropskog parlamenta, Italijan Tajani razbesneo je Hrvate i Slovence izjavom da su Istra i Dalmacija italijanske, samo nekoliko dana nakon što su u Splitu huligani "bacili u more" nekoliko vaterpolista Crvene Zvezde koji su se tamo zatekli da odigraju utakmicu.

Ova dva događaja je na svom Fasebook profilu briljantno povezao u lekciju iz istorije kontroverzni istoričar iz Rijeke Goran Šarić, i zemljacima Hrvatima objasnio zašto Dalmacija nije italijanska i da se za to ne zahvaljuje "bacanjem Srba s rive".

Šarić u postu kaže doslovno:

U novembru 1917. ruske novine "Izvjestija" objavile su senzacionalan članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je 25.04. 1915. potpisan između Antante (Velika Britanija, Rusija i Francuska) i Italije. U zamjenu za napuštanje tabora Centralnih sila (Njemačka, Austro-Ugarska i Turska), Italiji je obećana gotovo cijele istočna obala Jadrana. Srbija je trebala dobiti ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH, dok je odluka o tome hoće li Hrvatska pripasti Mađarskoj ili ući u neku smanjenu Austro-Ugarsku ostavljena za kraj rata.

Vaterpolisti Zvezde napadnuti u Splitu: Skakali u more!

Međutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su cijelu Dalmaciju i došli sve do Rijeke gdje je situacija 1918. postala dramatična. Prvo je u riječku luku uplovila talijanska ratna flota na čelu sa brodom "Emanuele Filiberto", a zatim je u grad ušao i pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika. Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci našlo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića traženo je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom djelu grada i tako ga sačuvali od pada u talijanske ruke. Srbija podjelu Hrvatske nije dozvolila.

1945. na samom kraju 2. svjetskog rata vodila se jedna od najžeščih bitaka Njemaca i Talijana sa partizanima - bitka za Rijeku. Dobro utvrđena, na brežuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6 000 vojnika 4. armije čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaška divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). 4. armija oslobodila je cijelu Istru, sve do Trsta. Zbog velikog gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio.

Došla maca...: "Živela italijanska Dalmacija!"


Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi eura godišnje. Turizam što direktno, što indirektno čini skoro trećinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Talijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna. Danas se toga više niko ne sjeća. Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih sjetio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsjednik evropskog parlamenta, Talijan Antonio Tajani nije izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu talijanske?!

U društvu u kojem su osuđeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sjedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenski kriminalac drži predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da niko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolist zašlužio batine jer:"ipak je on četnik". Ipak ste vi idioti

Kontroverzni Šarić je inače pobornik "autohtonističke istoriografske škole", koji tvrdi kako su Srbi i Hrvati starosedeoci Balkana, potomci Ilira.

Šarić je izazvao pažnju javnosti i navukao bes u Hrvatskoj posle objave na Facebooku o "Oluji", kada je pitao „šta je tačan povod za slavlje, to što je proterano dvesta hiljada ljudi s njihovih ognjišta, spaljivanje hiljade kuća, pustošenje sela… ako se slavi odlazak Srba, zašto se onda ne proslavlja i odlazak 400.000 Hrvata koje je slična politika oterala”.

Oštar je kritičar političkih elita, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u Srbiji, gde je držao i seriju predavanja.

Povezano

Sve vesti