BEG OD ZLA:Američka kontraobaveštajka prebegla - u Iran

Autor:

Bivši američki specijalista kontraobaveštajne službe Američkog vazduhoplovstva, Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija.

2
A- A A+
iran,mornarica,revolucionarna garda Foto: AP Photo/Jon Gambrell

Ona je optužena za odavanje tajni vladi u Teheranu, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona.

Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio "osuda američkih moralnih standarda", preneo je AP.

Ona je nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili informacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici.

Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila američko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Edvard Snouden objavio aplikaciju, preuzmite je!

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva "ciljanim paketima" za upotrebu od strane iranske vlade.

U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Saradnica NSA: Spalila bih Belu kuću

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu.

Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi "u službu dobra, umesto zla", i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost.

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela: "Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio (Edvard) Snouden", bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru, koji je javno objavio američke poverljive informacije u vezi sa prisluškivanjima širom sveta, uključujući i saveznike SAD.

Snouden je prebegao u Rusiju.

Povezano

Sve vesti