FENOMEN: "Sveci" iz Žitišta na Kupu Koraća! (VIDEO)

Autor:

Žitište je postalo poznato po spomeniku Rokiju Balboi (Silvesteru Staloneu), ali ovih dana priča se o košarkaškim herojima iz KK Sveti Đorđe koji su došli do završnice nacionalnog kupa u Nišu. MONDO je posetio taj klub. Pogledajte!

24
A- A A+

Izvor: MONDO/MIloš Jovanović

U Srbiji, zemlji košarkaških šampiona, često zaboravimo da kroz obruč loptu ne probacuju samo Đorđević, Danilović, Divac, Teodosić, Bogdanović i drugi priznati asovi evropske i svetske košarke, već i hiljade i hiljade "običnih" ljudi svakog dana.

Često zaboravimo i da postoji neki rang ispod ABA Lige, pa i Košarkaške lige Srbije, i da se košarka igra van Beograda, Vršca, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Niša i drugih velikih mesta.

Srećom, ove godine, desilo se nešto što nas je podsetilo na upravo ovo o čemu pričamo.

Košarkaški klub Sveti Đorđe iz Žitišta, malog mesta u Banatu od oko dve i po hiljade duša, učinio je nešto gotovo nemoguće - uspeo je da se plasira u završnicu Kupa Radivoja Koraća, i tako postali prvi klub iz trećeg nacionalnog, odnosno četvrtog ranga ako računamo ABA Ligu, koji će biti u prilici da se bori za "Žućkovu levicu".   

Čudo - svakako, ali ne "čudo na jednu sezonu".

"Sveci" već četrdeset godina strpljivo napreduju, organski što bi se reklo, i polako, ali sigurno.

Vođeni vizijom prvog čoveka kluba Nikole Pešuta, kao i trenera Marka Boljca, žitištanskih košarkaških "lajfera", klub iz ovog malog banatskog mesta - čiji je simbol, notiraćemo, čuveni filmski bokser Roki Balboa čija statua stoji u parku u centru - korača laganim koracima ka višim rangovima.

Ove sezone, u Prvoj Srpskoj Ligi grupa Sever imaju skor od 16-0, i samo ih elementarna nepogoda može odvojiti od ulaska u B Ligu. A odatle, ni KLS nije predaleko.

MONDO ekipa otišla je u Banat da se lično uveri da li je ovaj naš srpski košarkaški Roki spreman da se sukobi sa nekim svojim Apolo Kridom ili Ivanom Dragom, i u toj borbi odnese pobedu. Pritiska nema, jer čudo se već desilo, ali kao što gospodin Pešut kaže: "Tako smo pričali i pred svaku kup utakmicu".

/autor: Miloš Jovanović, MONDO produkcija/

Povezano

Sve vesti