• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prištini trodnevno slavlje: 11 godina "nezavisnosti"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vlasti u Prištini najavljuju trodnevno slavlje povodom 11 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Priština slavi "svoj dan" u nimalo relaksiranoj unutrašnjoj političkoj situaciji, ali i nimalo "komfornoj" međunarodnoj poziciji.

Najveći prijatelj, tvorac i zaštitnik kosovske nezavisnosti, SAD su ozbiljno ljute na svoje kosovske prijatelje zbog toga što "ne obraćaju pažnju na njihove zahteve", odnosno što neće da ukinu takse Srbiji i Bosni i Hercegovini, što, kako je navedeno u pismu Metjua Palmera kosovskim zvaničnicima, "podriva sposobnost SAD da nastave saradnju sa Prištinom na širokom planu zajedničkih ciljeva".

Da je to upozorenje bilo ozbiljno, Vašington je demonstrirao otkazivanjem posete generala Ora iz Nacionalne garde Ajove, koja je bila planirana upravo u dane predstojećih svečanosti u Prištini, uz poruku da će izostati razgovori o bilateralnoj bezbednosnoj saradnji, ali da će SAD preispitati i obim "drugih aspekata saradnje".

Nekako istovremeno uz ovo pismo stigao je, pre neki dan, i izveštaj Analitičkog odeleljenje Evropskog parlamenta u kome se pragmatično zaključuje:

"Puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje je vrlo daleko, iako je preko 100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo Kosovo".

Spisku frustrirajućih činjenica po Prištinu valja dodati i aktivnosti srpske međunarodne politike, a to je da je u poslednje vreme čak 13 zemalja povuklo priznanje, a samo jedna nova država priznala nezavisno Kosovo, te da je ponovo propao njihov pokušaj učlanjenja u Interpol, uz isto odstojanje, odnosno udaljenost od članstva u UNESCO, koliko su to bili i proteklih godina.

Tramp čestitao Tačiju, traži normalizaciju odnosa sa BG

Jedan od ozbiljnih udaraca za "državu", koja na ulozi žrtve baštini "pravo" na svoju nezavisnost, i za njene vlasti, koje su samozadovoljno čekale mirnu i prosperitetnu budućnost, jeste i to što je Specijalni sud za Kosovo oživeo i počeo da poziva u Hag, neke od "tvoraca kosovske nezavisnosti".

Brutalna mučenja Srba: Klanja, silovanja, komadanja...

Za sada su pozive dobili neki ratni komandanti pripadnici terorističke UČK, kako spekulišu mediji, na spisku ih je čak stotinjak, a pitanje koje visi kao Damoklov mač nad Tačijevom i Haradinajevom glavom je - hoće li se i njihovo ime naći na tom spisku.

Uz sve to, vlasti u Prištini nisu uspele da realizuje obećanja data građanima o bezviznom režimu.

Na političkoj sceni su velike unutrašnje podele po pitanju taksi, budućnosti pregovora, konačnog rešenja.
A, pola miliona evra, koliko je vlada u Prištini izdvojila za proslavu proglašenja nezavisnosti, novi jarboli i zastave, postrojavanje garde, gostovanja "Deklaracije o nezavisnosti" u sedam gradova. . . neće promeniti činjenicu da samoproglašena država Kosovo, ni posle više od decenije, nije međunarodni pravni subjekat. 

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iz1u2

Sve je isto samo njega nema ...

Elmin

Srecna godisnjica jos malo pa punoletni....... Samo gubite vreme sa tim. Dajte vece plate,fabrike firmee,kad udjemo u Eu. I onako nema granica..

Srbin

@Elmin A sto tako isto ne kazes u slucaju ISRAELA ili ti palestine? JERUSALOMA ? TI ipak NEMAS ama bas NIKAKVE veze sa tim podrucljem! Nek muslimani otvore svoja naftna polja za taj region pa da se oni vrate!

special image