mondo.rs

Pet tajni srećnog braka

Autor:

Evo kako da budete zaljubljeni i posle mnogo godina braka.

Pet tajni srećnog braka Foto: Guliver/Getty Images/monkeybusinessimages

Za uspešan brak je potrebno dosta truda, to svi znaju. Ali ne znaju svi na čemu bi tačno trebalo da rade ili možda znaju, ali rade na pogrešan način.

Autorka knjige "Srećni zajedno: Korišćenje nauke pozitivne psihologije u izgradnji ljubavi koja traje", Suzan Pilegi, kaže da se na osnovu saznanja pozitivne psihologije može znati šta je potrebno za srećan brak.

"Istraživanja pokazuju da ako se fokusirate na razvoj dobrih stvari, imate veće šanse da budete u srećnom braku", dodaje.

Drugim rečima, ako znate koje su "stabilne tačke" vašeg braka, održavajte ih. Pilegijeva otkriva i pet saveta koji mogu da vam pomognu da budete srećni i zadovoljni svojim brakom.

Negujte zdravu strast

Ako imate ideju da bi među vama trebalo da bude toliko strasti da neprestano mislite samo jedno na drugo i da ste bezmalo opsednuti time, Pilegijeva kaže da je to čak i štetno jer je to opsesivna, a ne zdrava strast.

"Na početku veze ne možete da prestanete da mislite na partnera, možda ne možete da se koncentrišete na posao, otkazujete planove sa prijatlejima da biste se videli sa partnerom. Ali ako traje mesecima ili godinama nakon početka veze, pa se ne viđate sa prijateljima, ne učestvujete u aktivnostima koje ste ranije voleli, to bi mogla biti opsesivna strast", objašnjava ona.

Da biste negovali zdravu strast, Pilegijeva savetuje da napravite mesta za druge bliske ljude u životu i za stvari koje vas zanimaju. Sjajno bi bilo i da možete na neki način da povežete stvari koje volite vi i partner, kako biste se još više zbližili.

Prihvatite pozitivne emocije

Na početku veze, lepe emocije poput uzbuđenja, sreće, strasti, nekako se prirodno javljaju. Ono u čemu mnogi greše je to što misle da će se ova osećanja i ubuduće sama javljati, bez ikakvog truda.

"Istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi i u najstabilnijim brakovima oni koji neguju ove emocije i znaju da su one prioritet, a ne sede samo čekajući da se emocije same jave", kaže Pilegi.

Kao i kada je reč o bilo čemu drugom novom, na početku veze su te pozitivne emocije vrlo naglašene i prirodno dolaze, a kasnije za njih morate malo da se potrudite.

Zapitajte se koje to aktivnosti vam donose ove pozitivne emocije i neka to postane vaša svakodnevica. Nije loše ni da se pomoću fotografija ili drugih stvari podsetite lepih zajedničkih trenutaka.

Uživajte u proživljenim iskustvima

Usporite malo i uživajte u pozitivnim i lepim trenucima.

"Istraživanja pokazuju da ako odvojite samo 15 minuta da iznova uživate u proživljenim iskustvima, bićete zadovoljniji", kaže Pilegi. "Jedan od načina da to uradite je da delite tajne jedno sa drugim. Pitajte svog partnera o omiljenim trenucima iz detinjstva, o tajni koju nikome nisu rekli ili o velikoj ideji ili snu koji oduvek imaju", savetuje ona.

Poenta je u tome da budete što otvoreniji u razgovoru o ovakvim iskustvima, a time će se produbiti i veza između vas.

Fokusirajte se na dobre strane

Koje su dobre strane vašeg partnera? Razmislite o tome i odredite ih – da li je partner kreativan, radoznao, voli da uči, ima izraženu lidersku stranu ličnosti...

Kada utvrdite koje su njegove dobre strane, razgovarajte o tome. Potrudite se da jedno drugom pomognete da te dobre strane ličnosti budu još ispoljenije, i da ih negujete.

Naglasak na zahvanosti

"Ako se vaš partner oseća iskorišćeno, a ne cenjeno, neće biti zadovoljan", kaže ona, i dodaje da nije dovoljno samo reći hvala.

Na primer, ako dobijete poklon od partnera, nemojte samo da se zahvalite, već recite, na primer: "Zaista znaš šta mi treba i slušaš šta govorim", predlaže Pilegijeva.

Dakle, poenta je u tome da tu zahvalnost izrazite prilično konkretno, a ne nekim neodređenim "hvala".

"To znači da bi trebalo da se fokusirate na svog partnera i njegovo delo, a ne samo na poklon koji ste dobili".

Povezano

Sve vesti