Šta je krajnji cilj Edija Rame?

Autor:

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je "Kosovo deo Albanije", kao i da je ideja o "korekciji" granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema.

52
A- A A+
Edi Rama Kosovo Albanija Balkan velika Albanija Rama Foto: MONDO

  On je Kosovo nazvao i "delom Albanije", preneo je grčki portal Prototema.

"O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije?", rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o "korekciji" kosovskih granica, nazivajući Kosovo "delom Albanije".

Edi Rama dobio boju po faci! (VIDEO)

"Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja", istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovoskog premijera o tome da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to "planom A", i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku.

U Prištini trodnevno slavlje: 11 godina "nezavisnosti"

"Unija između Albanije i Kosova nije 'plan B', već 'plan A' i ja ne zamišljam ovu uniju u 21. veku kao folklorni čin", rekao je Rama.

Kako tumači grčka Prototema, to znači da ovo ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko.

Haradinaj: I Rama tražio da povučemo takse

Grčki portal ocenjuje i da ove izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana, s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije), kako navode, definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Povezano

Sve vesti