Srpski film o nestalim bebama nagrađen u Berlinu VIDEO

Autor:

Film "Šavovi" je najbolji evropski film u selekciji "Panorama", kao i po izboru publike!

Srpski film o nestalim bebama nagrađen u Berlinu VIDEO Foto: YouTube/MCF

Srpski film "Šavovi" osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama, objavio je tročlani žiri. Ovo je petnaesti put da se na Berlinskom filmskom festivalu dodeljuje ova nagrada.

"Šavovi" će sada imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare.

Srpski glumac nagrađen, Betmen mu aplaudirao!

U žiriju za ovu nagradu bili su: Juha Elomaki – Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska; Daniela Zuklic – Thalia Programm Kino, Potsdam, Nemačka i Marlena Gabriševska – Kino Elektronik, Varšava, Poljska.

Žiri je ovim povodom izdao sledeće saopštenje: "Ovaj film je dobar primer moći filma kao vida umetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću."

U subotu je ostvarenje "Šavovi" osvojilo i nagradu publike.

Film sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim "umrlim sinom". Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

Pogledajte trejler!

Izvor: YouTube/MCF

Tagovi:

Povezano

Sve vesti