Mejsio Parker otvara Nišvil!

Autor:

Slavni saksofonista nastupa prve večeri džez festivala u Nišu.

Mejsio Parker otvara Nišvil! Foto: YouTube/JoaoPinto

Američki fank i soul-džez saksofonista Mejsio Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri džez festivala "Nišville" 8. avgusta.
Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Džejmsa Brauna, a po mnogima i ključni član sastava "kuma soula", Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena srađujući sa Princom, Rejom Čarlsom, Kitom Ričardsom, grupama Parliamnet Funkadelic, Red Hot Chili Peppers...

Mejsio Parker, koji je ove nedelje napunio 76 godina, rođen je Kinstonu, u američkoj državi Severna Karolina. Njegova majka je pevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar.

Sam Džejms Braun je u svojoj autobiografiji rekao da je prvobitno u svoj band hteo da dovede samo Melvina, pa je "u vezanoj transakciji" pristao da angažuje i tada devetnaestogodišnjeg Masea. Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Braunovog benda napuštili su sastav i formirali bend "Maceo & All the King's Men" koji je nastupao u naredne dve godine, a Mejsio se 1973. godine ponovo pridružuo Braunu.

Godine 1975. Mejsio Parker je s još nekoliko članova, uključujući i trombonistu Freda Veslija, ponovo napustio Brauna i pridružio se drugoj legendaranoj grupi, Parliament Funkadelic Džordža Klintona, da bi od devedesetih počeo izuzetno uspešnu solo karijeru.
Već prvi album iz tog perioda "Roots Revisited" proveo je 10 nedelja na vrhu "Billboard Contemporary Jazz" liste i još tada je njegov bend nazvan "najveći mali fank orkestar na svetu".

Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo "Life on Planet Groove" iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Kendi Dalfer.

Sledeće godine gostovao je na albumu grupe "De La Soul", a od kraja devedesetih snimao je i nastupao na koncertima s Princom i njegovom pratećom grupom "New Power Generation".  Između ostalog, s Princom je 2007. godine nastupio u okviru serijala od 21 koncerta u londonskoj O2 areni-

Parkerov album "Rootsa & Grooves" sa nemačkim WDR big bendom, posveta velikom Raju Čarlsu, osvojio je nagradu "Jammie" kao najbolji džez album 2009.

Jula 2012. godine Mejsio Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno delo "Victoires Du Jazz" i poslednjih godine nastupa nesmanjenim tempom pa godišnje održi skoro 300 koncerata širom sveta.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti