Kolinda o pokliču "Za dom spremni": Pogrešila sam

Autor:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Zagrebu da je pogrešila kada je za ustaški pozdrav "Za dom spremni" rekla da je stari hrvatski pozdrav.

46
A- A A+
Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek Kolinda Grabar Kitarović

"Kad je reč o pozdravu 'Za dom spremni', da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to istorijski pozdrav i to zato što mi je to više puta rekao neko od mojih savetnika", rekla je predsednica na konferenciji za novinare povodom četiri godine mandata.

Ona je dodala da "prihvata činjenicu koju su rekli istoričari da to nije istorijski hrvatski pozdrav".

Skandalozna izjava Kolinde Grabar Kitarović

"On je neprihvatljiv - kompromitovan i neprihvatljiv", rekla je hrvatska predsednica objasnivši da je to bila poenta i njene sporne izjave iz 2017. u kojoj je ustaški pozdrav nazvala starim hrvatskim pozdravom koji je "kompromitovan" u vreme zločinačke tzv. NDH.

Kitarović se osvrnula i na odnose sa Srbijom navodeći da smatra važnom saradnju dve zemlje, pri čemu je posebno važno, kako je navela, rasvetliti sudbinu nestalih.

NEMA DILEME: "Za dom spremni" je USTAŠKI POZDRAV

Ona je to izjavila na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice od polaganja zakletve kao predsednice.

Hrvatski istoričar zemljacima: Ipak ste vi idioti!

Kitarović je dodala i da je kao i do sada odlučna da podrži Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

Ona je, takođe, navela da važnim smatra i rešavanje problema sa Slovenijom.

Povezano

Sve vesti