Kosovo - 11 godina izneverenih očekivanja (FOTO/VIDEO)

Autor:

U Prištini obeležena 11-ta godišnjica tzv. državnosti - na ulicama su se gotovo u istom obimu mogle videti albanske i kosovske zastave, ali su ove godine za razliku od nekih ranijih sličnih prilika američke gotovo izostale...

13
A- A A+Kosovske zastave su bile postavljene duž šetališta od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove kojim su prodefilovale Kosovske snage bezbednosti, a koje već u Prištini nazivaju kosovskom vojskom.

Kosovski predsednik Hašim Tači dočekao je danas delegaciju američkih senatora i kongresmena, koje je predvodio senator Džim Inhof, ocenivši da je ova poseta na 11. godišnjicu samoproglašene nezavisnosti "najbolji dokaz svetih odnosa između Kosova i SAD".

Defile pripadnika KBS pratili su građani, albanski premijer Edi Rama, šef makedonskog parlamenta Taljat Dzaferi, pripadnici prištinskih institucija, poslanici i članovi diplomatskog kora.

Transformaciju KBS-a u vojsku, koja bi po oceni stručnjaka mogla da potraje deceniju, Priština, kako je i sam kosovski predsednik Hašim Tači rekao na obraćanju tokom ceremonije, Priština smatra svojim najvećim uspehom.

Izvor: Tanjug

Na ulicama Prištine, javlja Tanjugov izveštač, malo pompe, ali nije bilo preterane euforije što se može pripisati izneverenim očekivanjima kojima se Albanci nadaju već 11 godina, a među njima je prijem u sve međunarodne institucije, vizna liberalizacija, bolji ekonomski položaj.

Na šetalištu su se mogle kupiti kape UČK, zastave Albanije, Kosova i SAD, baloni u bojama tih zastava, a iz okolnih kafića se uoči zvanične šetnje KBS i obraćanja Hašima Tacija čula tradicionalna muzika.

Izvor: tanjug

Skup je obezbeđivala kosovska policija.

Van glavnog šetališta život se odvijao normalno bez ikakvih naznaka da se danas obeležava za njih najveći "praznik".

Rama jedini "stranac" na slavlju u Prištini

Odgovor na slavlje "nezavisnog Kosova" (FOTO)

Povezano

Sve vesti