SRNA

SKANDAL! Bivši ministar:"Za dom spremni" antifašistički

Autor:

Bivši potpredsednik Vlade Hrvatske i HDZ-a, ratni ministar zdravlja, a kasnije i odbrane, Andrija Hebrang tvrdi da je ustaški pozdrav "Za dom spremni!" postao - antifašistički.

8
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Nikola Janković IlustracijaHebrang priznaje da je ustaški pozdrav "kontaminiran" za vreme Nezavisne Države Hrvatske zbog saradnje sa fašistima i nacistima.

Hebrang, nekada saradnik prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je za hrvatski portal "Direktno" da je "Za dom spremni!" u ratovima devedesetih godina prošlog veka postao antifašistički i sasvim legalan pozdrav.

On tvrdi da su Srbija i Crna Gora izvršile agresiju za Hrvatsku, a da su ustaški pozdrav "usvojile" hrvatske snage i od njega "napravile" znak otpora i odbrane.

Hebrang je rekao da je i sam bio na ratištima, pa i u centralnoj Bosni, u okviru vojnog saniteta, a momke koji su uzvikivali "Za dom spremni!", kaže, niko nije kritikovao, već su im zahvaljivali.

On navodi da su zbog toga hrvatski sudovi oslobađali pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je ustaški pozdrav uvrstio u jednu od "najlepših domoljubnih pesama".

Hrvatska desnica ogorčena je priznanjem predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da "Za dom spremni!" nije stari hrvatski pozdrav, već ustaški i pokušava da nametne tezu da je "rehabilitovan" u ratovima devedesetih godina prošlog veka. 

Kolinda o pokliču "Za dom spremni": Pogrešila sam

Povezano

Sve vesti