"Mi Hrvati pijemo krvi četnika iz Knina"

Autor:

Užasne poruke sa derbija hrvatskog prvenstva Rijeka - Hajduk.

19
A- A A+
Ovo je bilo ispisano na pumpi kod Vrčina Foto: MONDO/P. V. Ovo je bilo ispisano na pumpi kod Vrčina

Ako je i bilo (postojane) ideje o regionalnoj fudbalskoj ligi, teško da će ona "zaživeti" bar u bliskoj budućnosti.

Netrpeljivost i međunacionalna mržnja i dalje je prisutna na fudbalskim stadionima, na kojima "navijačke grupe" ispoljavaju najniže moguće strasti, izbacuju užasne poruke, prete klanjima, odsecanjima glava... i sebi daju za pravo da budu "glas naroda", iako im to niko nije tražio, niti im dao legitimitet da predstavljaju narode u celini.

Potpirivani neodmerenim i neodgovornim političarima što u Srbiji, što u Hrvatskoj, oni još više dobijaju vetar u leđa, pa onda nije ni čudo što su vaterpolisti, dakle sportisti, napadnuti usred Splita, a potom im iz Beograda bude poručeno da će ih stići vendeta.

Derbi hrvatske fudbalske lige između Rijeke i splitskog Hajduka potvrđuje da će neko (čitaj: državni organi u Hrvatskoj, ali i u Srbiji) morati ozbljno da se razračunaju sa ovakvim pojavama.

Armada (navijačka grupa koja podržava Rijeku) je splitske navijače dočekala porukom "Je**** vam mrtve majke splitski klošari", a Splićani su im uzvratili ovako: "Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba", što je, za one koji ne znaju, aluzija na poklič iz vremena ustaške NDH "Srbe na vrbe“, podseća zagrebački "Jutarnji list", koji iz nedelje u nedelju izveštava o svim mogućim incicentima u režiji "navijača".

Splitska Torcida se nije zadržala samo na jednoj gnusnoj i užasnoj poruci. Pevalo se i ovo "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina", a Riječanima su poručili i da su "deca popa Đujića". Pop Momčilo Đujić bio je pripadnik četničkog pokreta u Kninu u Drugom svetskom ratu.

Potom su Splićani i skandirali "Ubij, ubij, Srbina".

Publika u Rijeci zvižducima je propratila ove šovinističke pokliče, da bi i sama u jednom ttrenutku vređala sudije: "Cigani, cigani".

Strašno je ovo što se čuje na stadionima u regionu, jezivo... 

Povezano

Sve vesti