Voker tuguje: Nema više ljubavi Kosovo-SAD

Autor:

Američki diplomata, Vilijam Voker, izjavio je da su odnosi Prištine i SAD "obostrano izbledeli", odnosno da su "pre 20 godina svi u Americi znali nešto o Kosovu, , a svi na Kosovu su voleli Ameriku", ali da to više nije slučaj.

Voker tuguje: Nema više ljubavi Kosovo-SAD Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg


Voker, inače, veliki pritelj Kosova, bio je svojevremeno šef Verifikacione komisije OEBS na KiM, kada je "otkrio" zločin u Račku, koji su navodno počinili Srbi na albanskim civilima, što je bio povod za NATO bombardovanje Srbije.

"Odnosi Prištine sa Sjedinjenim Državama nisu više jaki. Pre 20 godina svi u Americi su znali nešto o Kosovu i svi su ovde voleli Ameriku. Obostrano sada su ti odnosi izbledeli", rekao je Voker, koji u Prištini boravi povodom obeležavanja 11. godišnjice tzv. kosovske nezavisnosti.

Zbog svega toga on se, kaže, oseća razočarano.Podsetio je da je upravo on taj koji je otkrio navodni zločin u Račku za koji tvrdi da je bio "najkrvaviji događaj" tokom poslednjih sukoba.

Dvadeset godina kasnije, Voker kaže da danas na Kosovo gleda s užasom, posebno kada je reč o odlasku mladih u svet, pa je njegova poruka da, kako je rekao, "Kosovo mora da drži korak".

"Uradite ono što mislite da je najbolje za Kosovo. Pokušajte da zadržite omladinu i obrazujete je ovde. Ne dozvolite im da odu u Nemačku, Francusku. Da bi to bilo još bolje, Kosovu je potreban zajednički rad svih kako bi se to ostvarilo. Ne volim da čujem kako Kosovari beže u Nemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. Moja poruka je: ostanite ovde, radite za Kosovo", rekao je Voker, preneo je prištinski portal Insajderi.

Mogerini spremna za akciju: I zaključaću nas, ako treba


Razočaran je i zbog aktuelnog odnosa Prištine i SAD.

"Odnosi su dobri, ali ne i veoma jaki. Na obe strane, ti odnosi su pomalo izbledeli. Mislim da moja država (Amerika) ne čini sve što može da pomogne Kosovu, našim prijateljima na Kosovu. Odnos je dobar, nema većih problema osim zaborava. Nadamo se da ćemo to popraviti na odgovarajući način. Malo sam razočaran, ali to će proći", kazao je Voker.

Voker je obećao da će raditi na ponovnom pokretanju interesa Amerike za Kosovo.

"Morate raditi na tome i ja moram da radim na tome. Sjedinjene Države imaju mnogo drugih problema. Kosovo je donekle otišlo u drugi plan. Moramo ponovo pokrenuti američki interes za ovu državu. Amerika je bila veoma uključena u stvaranje Kosova, Amerika bi trebalo da bude veoma zainteresovana za budućnost Kosova, da ne zaboravi taj san Kosovara...", rekao je.

Povezano

Sve vesti