Srbija otvara sedam ambasada i konzulata?

Autor:

Diplomatsko-konzularna mreža Srbije trebalo bi ove godine da bude proširena za sedam novih predstavništava u regionu Kariba, Južne Amerike i Dalekog i Srednjeg istoka, saznaju "Večernje novosti".

10
A- A A+

venecuela kriza, glad, hrana Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano


List u današnjem broju piše da će Srbija nova predstavništva otvoriti u Trinidad i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu, Papui Novoj Gvineji, Jermeniji i Palestini.

Povučena priznanja

Na listi zemalja koje su povukle priznanje je 13 država, a među njima su, prema tvrdnji srpskih zvaničnika, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, sada i Palau.

"Novosti" navode da se "kod izbora destinacija novih diplomatskih predstavništava najviše vodilo računa o realizaciji jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije - očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države", tako da je reč o zemljama koje ili nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su povukle priznanje.

Srbija trenutno ima 69 ambasada, sedam stalnih misija i 24 konzulata.

"Novosti" dodaju da je u budžetu Ministarstva spoljnih poslova za ovu godinu obezbedženo 100 miliona dinara za otvaranje Kulturnog centra Srbije u Londonu.

"Ko je priznao Kosovo? To ni Šerlok Holms ne zna!"

Povezano

Sve vesti