SAD: 16 saveznih država tuži Trampa

Autor:

Američke savezne države, predvođene Kalifornijom, tužile su administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog odluke da proglasi vanredno stanje, kako bi obezbedila sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

7
A- A A+

tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta


Tužbu je Okružnom sudu u severnom delu Kalifornije podneo tamošnji državni tužilac Gzavije Besere, koji je u saopštenju naveo da se odlukom Trampove administracije krši Ustav SAD.

Tužbi su se prikjučili državni tužioci Kolorada, Konektikata, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, NJu Meksika, Njujorka, Oregona i Virdžinije.

Kalifornija je u više navrata tužila Trampa, a Besera je podneo najmanje 45 tužbi protiv njegove administracije.

Tramp prelomio: Vanredno stanje u SAD!

Najnovija tužba dolazi samo nekoliko dana nakon što se Tramp u petak pozvao na vanredna ovlašćenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsedničke kampanje 2016. godine, prenosi Rojters.

"Danas, na Dan predsednika, tužimo predsednika Trampa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsedničkih ovlašćenja", navodi se u saopštenju Besere.

"Tužimo predsednika Trampa kako bismo ga sprečili da samostalno opljačka sredstva poreskih obveznika koja je Kongres zakonito izdvojio za narod naše zemlje. Za većinu nas, Kabinet predsednika nije mesto za pozorište", dodao je državni tužilac iz redova demokrata.

Tri zemljoposednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podneli prvu tužbu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava.

Britanska agencija ocenjuje da bi pravni sporovi mogli da uspore Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Povezano

Sve vesti