Dačić: Razgraničenje je zvanična ponuda Albancima

Autor:

Zvanični predlog Beograda za rešavanje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom jeste razgraničenje, ali to je tek ideja na koju Priština ne odgovara a koja nije razrađivana ni u Beogradu.

178
A- A A+
ivica dačić Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je je razgraničenje, tj. razgovor o razgraničenju Beograda i Prištine, zvanična ponuda Srbije i da bi trebalo da se o toj ideji, ukoliko bude na stolu, izjasne obe strane a da linija razgraničenja trenutno ne postoji.

Vučić: To sam rekao pre godinu dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to o o čemu govori Dačić, rekao još pre godinu dana. "Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu, da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta", rekao je Vučić na pitanje novinara.

"Gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Dačić nakon skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" Institutu društvenih nauka.

On kaže da albanska strana još nije odgovorila na predlog o razgovorima koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić, i podsetio na to da dijaloga Beograda i Prištine trenutno uopšte nema.

Dačić je, na insistiranje novinara, prokomentarisao i pismo predsednika SAD, Donalda Trampa o potrebi skorijeg rešenja kosovskog pitanja.

"Treba čitati pismo u kontekstu, ne samo njegov drugi deo o obavezujućem dogovoru. To je velika promena u stavu SAD. Sada se zvanično govori o potrebi dogovora Beograda i Prištine a stav ranijih administracija je bio - stvar je gotova Kosov je nezavisno", istakao je Dačić.

Đurić: Priština se ruga Trampu

Šef srpske diplomatije je rekao i da su SAD sada više zainteresovane da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, mnogo više nego Velika Britanija i Nemačka, i da je njihov pritisak na Prištinu mnogo veći.

"Ne znam da li je to zbog toga što ime to ne odgovara ili zato što ne žele da SAD i tu imaju presudnu ulogu", rekao je Dačić.

Vučić: Razgraničenje, ili da posle branimo Vranje

EVO ŠTA O DAČIĆEVOJ IZJAVI KAŽE HARADINAJ:

Haradinaj: Opasna Dačićeva izjava

Povezano

Sve vesti