Šabanovo telo "zarobio" nemački tužilac

Autor:

Telo Šabana Šaulića, poginulog legendarnog pevača folk muzike, praktično je u ''vlasništvu'' nemačkog državnog tužioca. Nemci strogo poštuju proceduru pravne države, da čak ni porodica nije mogla da ga vidi.

68
A- A A+
šaban šaulić, šaban, saban saulic Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Telo ostaje u nadležnosti tužioca do završetka obdukcije, i tu niko ne može da se meša niti da urgira, pa zato čak ni neovlašćeni patolog nije mogao da ga pregleda, piše Tanjug.

Pojas "presekao" aortu

Kada je reč o medicinskoj pomoći, pruženoj Šauliću, doktorka koja je vodila tim je, kako saznaje Tanjug, rekla je da je Šaulić sam izašao iz kola, bio svestan i govorio ali ga nisu razumeli jer je pričao na srpskom. Shvatili su da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo. Radi pripreme za transport, lekari su mu, prema nemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i uneli u helikopter, posle nesreće koja se dogodila u nedelju oko 6 sati i 45 minuta. Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procene doktora na licu mesta da je on bio najteže povređen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika, prebačena su u druge dve bolnice sanitetskim vozilima. Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoci u Nemačkoj, koja uključuje prevoz helikopterom i čitav tim lekara. U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a posle reanimacije su morali da otvore grudni koš i tada su videli da je aorta pukla, što je medicinski nemoguće sanirati. Lekari su mišljenja da je pojas u autu od siline udarca zategao to mesto, gde je došlo do pucanja aorte. U nedelju u 10 sati u 25 minuta Šaulić je preminuo.

Porodica, kćerka Sanela i sin Mihajlo, kao i supruga, telo preminlog oca i muža videli su tek danas.

Pošto je u pitanju saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom telo preminulog Šaulića nalazi se sada, prema nemačkom zakonodavstvu, praktično u ''vlasništvu'' državnog tužioca.

Čovek koji je pritvoren, jer je izazvao tu nesreću,tereti se za ubistvo.

Poginuo Šaban Šaulić, nesreću izazvao pijani vozač!

Tužilac je, naime, naredio da se telo iz bolnice premesti u instituciju za sudsku medicinu, gde će biti i obavljena obdukcija, kažu u Bilefeldu, mestu pored kojeg se dogodila nesreća.

Zbog smrtnog ishoda saobraćajnog udesa, slučaj je preuzela nemačka kriminalistička policija, a državni tužilac zahtevao obdukciju, koja je najavljena za četvrtak, 21. februara.

Kako u Bilefeldunemaju tim za obdukciju, ekipa sudskih medicinara dolazi iz Minstera.

U krugovima uključenim u proceduru transporta za Beograd preminule srpske muzičke legende i navode da obe strane, i nemačka i srpska, ulažu maksimalne napore i rade, tako da se ne ostavlja prostor za spekulisanje.

U Bilefeldu kažu da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije, koji je o svemu informisan.

Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori sa nadležnima u policiji, sa glavnim doktorom koja je vodila tim uključen u spasavanje naših državljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova....

Policija je, prema navodima uključenih u slučaj pogibije Šaulića, potvrdila da je auto u kome se nalazio pevač usporio zbog situacije na putu i da je drugi auto direktno naleteo na njih, tako da su udarili u zaštitnu ogradu.

Protiv Nemca, koji je izazvao udes, po službenoj dužnosti krivično se goni, ali se i on zbog povreda nalazi u bolnici.

Nemačka policija potvrdila je i smrt vozača automobila Mirsada Kerića.

Mirsad Kerić preminuo od posledica nesreće

Kada je reč o Slobodanu Stojadinoviću, drugom saputniku, za njega se kaže da je svestan, ali ima teške povrede i prelome.

Vozač "mazde" koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Šaban Šaulić i njegov dugogodišnji prijatelj Mirsad Kerić, nalazi se u pritvoru.

Sudija je juče popodne izdao nalog za hapšenje ovog 34-godišnjeg muškarca, koji nema prijavljen boravak u Nemačkoj, niti vozačku dozvolu a niti je vozio svoj auto, javlja "Vestfalen blat".

Povezano

Sve vesti