Vuk Jeremić: SzS protiv razgraničenja Kosova

Autor:

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić navodi da SzS najoštrije osuđuje izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je "razgraničenje" sa Kosovom i Metohijom zvanična državna pozicija Srbije.

86
A- A A+
vuk jeremić, nataša jeremić, vuk i nataša Foto: Mondo/Stefan Stojanović

  Kako kaže, time se krši Ustav Srbije i zakletva kojom je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika i tvrdi da je razgraničenje "smokvin list za priznanje takozvane Republike Kosovo koje će problematizovati jug centralne Srbije i kojim ćemo se trajno odreći svih naših prava i interesa na Kosovu i Metohiji".

Jeremić istovremeno pita kako može biti zvanična politika "nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obaveštena, a kamoli odlučivala", te ponavlja tvrdnje da predsednik Republike, kako navodi, o tome "tajno razgovara na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem".

"Plašim se da Prištini ne padnu grozne ideje na pamet"

Dačić je ranije danas izjavio da je razgraničenje, tj. razgovor o razgraničenju Beograda i Prištine, zvanična ponuda Srbije i da bi trebalo da se o toj ideji, ukoliko bude na stolu, izjasne obe strane a da linija razgraničenja trenutno ne postoji.

"Gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Dačić nakon skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" Institutu društvenih nauka.

Povezano

Sve vesti