SUV model "kulinan" pravi probleme Rols-Rojsu (FOTO)

Autor:

Zbog "kulinana" britanski proizvođač upošljava nove radnike, a razmišlja i o proširenju kapaciteta

SUV model "kulinan" pravi probleme Rols-Rojsu (FOTO) Foto: promo/Rolls-Rojs

Prvi Rols-Rojsov SUV model "kulinan" očigledno je naišao na odličan prijem kod najprobirljivije publike.

Zbog velikog broja porudžbina, lista čekanja je tolika da je u ovom trenutku popunjena do jula, što predstavlja realan problem legendarnom britanskom proizvođač jer je reč o kupcima koji nisu navikli da čekaju.

Kako bi uspeli da zadovolje potražnju, zaposli su 200 dodatnih radnika, a razmišlja se i o proširenju postojećih proizvodnih kapaciteta.

Zanimljiv je podatak da "kulinan" najviše kupuju, odnosno poručuju postojeći nekog RR modela, a zatim pripadnice lepšeg pola.

Pored toga što je prvi RR SUV, "kulinan" je i prvi njihov model sa petim vratima.

"Kulinan" je dugačak 5,34 metra, a širok 2,16 metara. Ali njegova kockasta pojava, visine 1,83 metra, nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Karakteristična prednja maska je zadržana i dodatno naglašena jer je pozicionirana više nego kod ostalih RR modela.

Unutrašnjost je kombinacija najfinijeg drveta, kože i metala. Kao i kod drugih modela Rols Rojsa, zadnja vrata nisu montirana na središnji B stub, već pozadi. I da – prilikom izlaska i ulaska u vozilo prag se automatski prekriva, kako se putnici ne bi isprljali.

Ispred vozača je postavljena pregledna instrument tabla, a na sredini se nalazi ekran info-zabavnog sistema, na kome se prikazuju brojne informacije sa BMW-ovog iDrive sistema (ipak su Bavarci vlasnici Rols Rojsa).

Uživanje je biti i na zadnjim sedištima, između kojih je smešten ormarić za piće sa posebnim čašama za viski i šampanjac. Ona mogu i da se dodatno podignu kako bi putnici imali bolji uvid u spoljašnja dešavanja.

Hlađenje i grejanje u "kulinanu" nije rezervisano samo za sedišta već i za oslonce za ruke na vratima, kao i između sedišta.

"Kulinan" je prepunjen najnovijom tehnologijom, koja podrazumeva pomoć pri noćnoj vožnji (night vision) sa detekcijom pešaka i divljih životinja, adaptivni tempomat, "držanje" trake i broje druge asistente koji čine vožnju sigurnom i bez stresa. A zanimljivo je da će brzine osmostepenog automatskog menjača "kulinan" moći i sam da menja zahvaljujući pomoći navigacije.

A kako bi osigurali najudobniju vožnju bez obzira na podlogu, britanski inženjeri (u saradnji sa nemačkih kolegama) su doradili vazdušno ogibljenje pod nazivom "leteći ćilim". Pritiskom na taster "Everywhere" (svuda) aktivira se mod, za koji se tvrdi da pruža "najudobniju vožnju i na najizazovnijem terenu". Tu je i stereo sistem kamera čiji je zadatak snimanje puta, odnosno udarnih rupa i sličnih "nepravilnosti".

Ispod haube se nalazi V12 motor zapremine 6,75 litara koji razvija 570 konjskih snaga uz maksimalni obrtni moment od 850 Nm. Do "stotke" mu treba 5,2 sekunde, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 na sat. Proizvođač je naveo i jedan potpuno nebitan podatak – prosečno troši 15 litara na 100 kilometara.

Osnovna cena "kulinana" je 280.000 evra. Ali do sada niko nije poručio osnovni model, već samo one sa gomilom dodatne opreme, čija cena iznosi oko 100.000 evra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti